Modiga chefer sökes

Jag skulle vilja se en platsannons för chefer där man kräver mod och civilkurage. Framför flexibilitet, lyhördhet och engagemang och andra floskler.

Än en gång har jag lyssnat på en chef, i det här fallet en vän sedan många år tillbaka, som fått lämna sitt uppdrag utan att få en ordentlig förklaring.

Att vara chef är ett förtroendeuppdrag och förtroende är något ganska subjektivt. Alla inser att under ett långt yrkesliv kommer de flesta av oss att hamna i en situation som mår bäst av att den löses upp och man går åt varsitt håll. Det kan bero på bristande kompetens, att privatlivet spelar in, att organisationen förändras eller ibland just bristande förtroende.

Men för att man ska kunna gå vidare i sitt yrkesliv har man rätt att få en trovärdig och ärlig förklaring till vad som gick fel och det är tyvärr undantag. Alltför ofta tvingas chefer att lyssna till undanflykter och bortförklaringar från sina överordnade. Som chef, oavsett nivå, satsar du mycket av dig själv i ditt uppdrag och att bli av med jobbet är alltid en liten katastrof, men att inte veta varför gör saken ännu värre.

Jag har själv några gånger varit i den situationen att jag tvingats att avsluta ett uppdrag för en underställd chef. Jag vet hur jobbigt det är och vad som krävs för att man ska orka vara uppriktig. Sömnlösa nätter och mycket ont i magen. Men i ärlighetens namn – är det inte därför man har sin lön och sina förhoppningsvis hyfsade villkor? Chef på en högre nivå är man inte bara när solen skiner utan också i jobbiga situationer.

Nu är en ny generation på väg in i chefsyrket. Då handlar det om att vi som är gamla och erfarna klarar av att vara förebilder och visa upp de goda exemplen. Man får inte alltid göra roliga och lätta saker som chef. Men man kan, och ska, göra dem så att man kan se både andra och sig själv i ansiktet efteråt.

6 Kommentarer
 1. Marielle Skipper
  Marielle Skipper says:

  Så rätt! Vi måste stå för vad vi gör och göra vad vi står för! Grupparbetsgenerationen kommer inte att följa i våra spår utan ifrågasätta hur och varför. Det kräver ett uppriktigt ledarskap.

  Svara
 2. Stefan Nilsson
  Stefan Nilsson says:

  Helt rätt!!! Uppriktigt ledarskap med en chef som visar genom att vara modig! Men det är inte alltid uppskattat…

  Svara
 3. Annika Elias
  Annika Elias says:

  Nej Judde, det tycker jag inte. För det första har ju de allra flesta av våra medlemmar egna chefer ”över sig” och är på det sättet som vilka anställda som helst, och dessutom tycker jag att det är viktigt att vi som chefsorganisation också kan prata om de krav som måste ställas på chefer!

  Svara
 4. Olle Leckne
  Olle Leckne says:

  Hej, det finns givetvis modiga människor. Dock är de inte så ofta chefer.

  Chefer i det gamla paradigmet använder sin makt och vågar inte eller sälla visa sin sårbarhet. För det kräver en annan typ av mod. Riktigt mod men som tyvärr inte är förenligt med den vanliga bilden av en chef som ska kunna allt vara duktigt och inte visa svaghet. Mod i den världen är att kämpa på och inte visa känslor.

  Vi är samling chefer som vill modigare, vill du? Då är du inbjuden att besöka ModigaChefer.se som syftar till att just skapa förutsättningar för att utveckla fler modiga chefer.

  Går fint
  Olle

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Connys Dansskola and monica_berling, Ledarna. Ledarna said: Modiga chefer sökes http://dlvr.it/FMM2K […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *