Hjärnsläpp i Göteborg!

Björn, Gunnar, Måns och Bengt. Trevliga namn på trevliga män som ska bygga staden Göteborg under kommande år. Vem ska de bygga för? Får också Fatima, Pentti, Linda, Hassan och Oscar plats där?

I  Göteborg bygger  man upp en helt ny enhet för att hantera tillväxt och utveckling i rikets andra stad. Det är ett unikt tillfälle att tänka fritt och modigt och skapa en avdelning som åtminstone i någon mån speglar det samhälle man ska planera för. Ändå faller man i fällan att rekrytera fyra medelålders svenska män, som alla härstammar från Göteborg och alla är utbildade på Chalmers. En av dem har visserligen den djärva meriten att för tillfället arbeta i Eskilstuna, men längre än så sträcker sig inte modet. 

Som vanligt hävdar den som rekryterat att det handlar om kompetens och att att få kvinnor sökt. Låter egendomligt i mina öron eftersom det sedan många år finns en stor kvinnodominans bland arkitekter och planarkitekter på det kommunala området. Nej, jag tror helt enkelt att det är den gamla lika-söker-lika principen som slagit till.

Man kan också ställa sig frågan i vilken buske Göteborgs HR-avdelning valt att stoppa huvudet denna gången? Staden som på hemsidan stolt proklamerar att man ”försöker integrera jämställdhets och mångfaldsfrågorna i alla verksamheter.”

Mångfald i ledningsfunktioner har ett alldeles eget värde. Genom att bredda kompetensen får vi en kreativ och innovativ miljö med god chans till ett helhetstänkande. Men därutöver har politiskt styrda verksamheter ett särskilt ansvar att leva upp till de värderingar som är grundläggande i vårt samhälle. Det går inte att försvara att en grupp med så stort inflytande över medborgarnas framtid består av människor av samma kön, samma ålder och samma ursprung. Det är helt enkelt omodernt, gubbigt och farligt!

Och som Göteborgare skäms jag.

4 Kommentarer
 1. Sanna
  Sanna says:

  Tack för bra inlägg. Men det händer ju hela tiden, överallt. Varför händer inget fast alla säger sig vilja nytt? Det blir bara svårare att göra något åt när orden är en sak och handlingen är samma gamla.
  Vad behöver göras?

  Svara
 2. Villy Hansen
  Villy Hansen says:

  Nu har begreppen; ogenomtänkt, även hjärnsläpp, inskränkt, dumt och alla andra synonymer fått sin rätta innebörd. Villy Hansen.

  Svara
 3. Annika Elias
  Annika Elias says:

  Sanna,
  Visst blir man trött på avgrunden mellan vad man säger och vad man gör. Men det är bara att fortsätta med att avslöja sådana här idiotier och få politiker och chefer att inse att sådant här skadar kommunens varumärke svårt!
  Annika

  Svara
 4. Sanna
  Sanna says:

  Håller med, Annika. Kanske ännu viktigare att lyfta exempel på arbetsplatser, kommuner, projekt där det finns en blandning av människor för att visa hur det kan vara. Kritik mot ”gubbröror” verkar alltför ofta rinna som vattnet av gäss. Fram för spännande, kreativa motbilder!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *