En lön är en lön är – ett presentkort?

Ledarna förlorade i dagarna ett mål i arbetsdomstolen. En chef inom handeln  hade fått sparken för att han delat ut presentkort till sina medarbetare när han tyckte att de var värda lite extra uppskattning. Detta skriver LO-tidningen om. Ingen stor sak kanske (utom för den enskilde förstås), chefer som förlorat arbetsgivarens förtroende genom att bryta mot företagets regelverk kan inte förvänta sig att ha kvar jobbet.

Men det finns en riktigt knepig komplikation i just det här ärendet.

Chefen säger nämligen mycket tydligt att han använt presentkorten för att belöna medarbetare som han inte kunnat ge den lön de förtjänar. I åtminstone ett fall har han begärt att få höja lönen för en person som gjort stora insatser på jobbet, men fått nej från företaget.

Att han då tagit saken i egna händer kanske inte kan försvaras men väl förstås. Här har vi en chef som insett att lön och belöning, rätt använt, är motiverande och stimulerande för företagets utveckling och medarbetarnas engagemang. Och ett företag, som vägrat att ge honom det mandat han som chef behöver för att utöva sitt ledarskap och skapa bästa resultat för sin grupp.

Man kan ifrågasätta chefens metoder men knappast hans motiv.

1 svara
  1. Villy Hansen
    Villy Hansen says:

    Att säga att han använt presentkortet för att belöna en medarbetare där han inte fått höja lönen var osmart. Jag tror att det även låg anna i botten som dolt motiv för denna uppsägning. Tänk även på, ”förbannad förälder reagerar på trotsigt barn”. Visst kan det bedömas som en sak vilken strider mot en princip för företagaren och likväl som den argumenterar mot en annan princip som Ledarna strider föro. I detta hänseende blir frågan även till en fråga av annat slag. Vad som är rätt eller fel är inte enbart juridisk utan också etiskt.
    Villy Hansen Retorikfabriken.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *