Grattis SACO-s!

Mina varmaste gratulationer till SACO-s medlemmar som fått ett modernt löneavtal där lönen sätts efter prestation och resultat, istället för efter centralt förhandlade procentsatser som inte har något att göra med den enskildes prestation på jobbet!

Grattis också till Arbetsgivarverket som lyckats med det som privata näringslivet inte klarar av: Att skapa förtroende kring dialog och löneprocess så att fler fackliga organisationer vågar släppa makten över lönen till individen och den lokala arbetsgivaren.

Men framförallt: Mina varmaste lyckönskningar till cheferna i staten som nu kommer kunna belöna många medarbetare efter prestation och använda lönen som en uppmuntran till den enskilde och ett styrmedel i verksamheten.

Och slutligen vill jag också gratulera oss alla som nu ser ett hopp för den svenska modellen. Om fler organisationer än SACO-s följer i Ledarnas spår och anlägger en modern syn på lönebildning och på fackliga organisationers förhållningssätt till sina medlemmar så kommer vi ha en fortsatt hög organisationsgrad och en fungerande arbetsmarknad i Sverige.

4 Kommentarer
 1. Annika Elias
  Annika Elias says:

  Hej Mattias,
  jag håller med dig om att lön inte är den enda, och sannolikt inte ens den viktigaste drivkraften för de flesta människor när det handlar om viljan att göra ett riktigt bra jobb. Mina egna yrkesår i offentlig sektor har givit många belägg för att man väljer att stanna på en arbetsplats med marknadsmässigt usel lönenivå men med meningsfulla och värdeskapande arbetsuppgifter.

  Men jag tror att om lön inte har någon koppling alls till hur du presterar kan de andra drivkrafterna så småningom släckas.

  Du är inne på något mycket viktigt när du tar upp frågan om hur lönekriterierna utformas. I idealläget uttrycker lönepolicyn och lönekriterierna de viktigaste drivkrafterna för just din arbetsplats, och då menar jag både på kort och lång sikt. De aktiviteter som du kanske premieras för i årets lönerevision måste kopplas till den totala insatsen och förståelsen för ditt uppdrag.
  Det är chefens uppdrag att tillsammans med medarbetarna utforma lönekriterier som fungerar i det avseendet, och låta det årliga lönesamtalet också vara ett tillfälle då du återkopplar till de starkaste drivkrafterna – engagemanget i uppdraget.

  Men att centralt förhandlad lön utan koppling till individen skulle vara något positivt -nej det köper jag inte!

  Annika

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] SACO-s gick i bräschen redan för två år sedan och tecknade sifferlösa tillsvidareavtal, något som ger utrymme för lokal lönebildning och individuell lönesättning fullt ut. Vilket ligger helt i linje med det som dagens medarbetare vill ha, något som Ledarna presenterade i en undersökning redan 2009. […]

 2. […] – chefsblogg.se: Grattis SACO-s!- Hm, jag blir allt mer kritisk till om lön eg. motiverar så som vi […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *