Five major fuck-ups

Just nu pressas Sofia Arkelsten, ni vet Reinfeldts nya unga, blonda partisekreterare, på bjudresor och olämpliga styrelseuppdrag och fördömandena är hårda. Jag räknar idag till fyra kvinnor på bild på DN:s helsidesuppslag som alla har genomlevt samma press (i dubbel bemärkelse).

Jag undrar två saker: Hur ser det ut hos andra, manliga, personer runt omkring henne med någorlunda lika tunga uppdrag? Vilka extraknäck har de på sina cv?

Och är det som ledarskapsforskaren Lotta Snickare på KTH säger, att vi inte stöttar kvinnor som får tuffa ledarjobb och ger dem feedback på samma sätt som vi stöttar män i samma situation? Här har vi en ung kvinna som tackat ja till ett av de svåraste och ansvarstyngda ledarjobben man kan ha i det här landet. Men ändå verkar det som att ingen har upplyst henne om vad det kommer att innebära.

I min bok Chef kan du vara själv! som kom för två månader sedan intervjuar jag fem personer som har som jobb att göra sina organisationer mer förändringskompetenta. En av dem är Lisa Lindström, vd på Doberman, som för övrigt också ska prata idag på seminariet Svenskt Managements framtida utmaningar (anordnat av oss, IFL, Vinnova och Svenskt Näringsliv).

I Chef kan du vara själv! berättar Lisa Lindström att hon på sitt första jobb i New York fick uppmaningen av sin chef ”You have five major fuck-ups to do”. Det var det bästa han kunde säga till henne, då vågade hon ta de risker och göra de misstag och skapa det lärande som skulle göra henne till den framgångsrika företagsledare hon är idag.

Att vara ung, vilja en massa och satsa innebär att man kommer att göra misstag. Kan vi kräva av företagsledare och toppolitiker att de ska vara fläckfria? Vilka människor får vi då på de här positionerna?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *