Demografi eller åldersfixering?

När jag kollar SCB statistik på frågan ”Hur många chefer under 36år finns det?” får jag reda på att 10,5% av Sveriges chefer är under 36år. Och kollar jag Europeiskt ungdomsindex 2012(Eu2012), ser jag att andelen chefer under 40år är 25% i Sverige. Och kanske är det i just spannet mellan 36-40år det börjar hända saker? Är det kanske då som du passar in i mallen för ”Hur gammal en chef bör vara”?

För några veckor sedan träffade jag en kompetent och driftig man, 25år gammal, med prisbelönta ledaregenskaper. Han hade då sökt en internt utlyst chefstjänst och fått förklarat för sig av sina kollegor att ”Du vet väl att du inte får det första chefsjobbet du söker här hos oss?”. Jag kommer inte påstå att just hans fall var kopplat till ålder, för det vet jag inte om det var. Dock kan jag inte låta bli att fundera på om han varit född 1967, istället för 1987, hade fått höra samma sak?

Jag läser ”Dels finns det av naturliga skäl få personer med chefsbefattningar som är yngre än 25år” (Eu2012) och tänker: ”Vad är de naturliga skälen?”  Är det våra föreställningar om hur gammal en chef bör vara, eller vad man bör ha åtkommit för att förtjäna en chefsposition? Det handlar väl framförallt om kompetens och ledaregenskaper oavsett ålder?

Vi har inte många chefer i Sverige som är yngre än 36år och vi har ännu färre som är under 25år, även om det finns ett par stycken. Morgondagens chefsförsörjning är en viktig fråga och jag undrar, har vi inte kommit längre? Självklart kan vi inte påverka demografin men enligt befolkningspyramiden har vi nästan jämförbart lika många 20-35åringar som 40-55åringar. Har vi för få ledarkompetenta personer under 36år i Sverige eller är vi helt enkelt för åldersfixerade när vi letar potentiella chefer?

 

Kom och träffa oss i Almedalen!

Hela Almedalsprogrammet för Ledarna hittar du här: http://www.ledarna.se/sv/Press-Opinion/Almedalsveckan/

 

3 Kommentarer
 1. Stefan Bergfeldt
  Stefan Bergfeldt says:

  Personligen känner jag att det finns vissa egenskaper/erfarenheter en chef förväntas ha, som är svåra att ha när man är 20. Undantag finns naturligtvis.

  Jag är systemutvecklare, och på samma sätt är det svårt att hitta en ”Senior Developer” som är 22.

  Svara
 2. Saga Forsmark
  Saga Forsmark says:

  Självklart är det så Stefan, att det finns egenskaper/erfarenheter som man som chef förväntas ha. Men är det inte just så, att vi många gånger tror att en 20år inte kan besitta de erfarenheter/egenskaperna som krävs och därför dömer på ålder istället för att se till personens kompetens?

  Svara
 3. Andreas Finnman
  Andreas Finnman says:

  Ödmjukhet, empati och allmän livserfarenhet är kritiska förmågor när man ska leda andra människor. Dessa färdigheter har vi inte med oss sen födseln utan är sånt som tar tid att lära sig och tenderar bli bättre ju längre vi har levt. Av de egenskaper jag helst ser i en chef är det väldigt sällsynt med folk under övre
  trettio närmare 40 som har nått den personliga mognaden.
  Sen är jag lite av den åsikten att en chefspost är inte bara en tjänst utan det är också en statusmarkör och en belöning. En sån position ska då också förtjänas – man ska ha gjort sina hundår för att få den

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *