Vill vi ha rädda chefer?

I en krönika i dagens DI skriverJan Scherman om den kultur som riskerar att utvecklas efter sommarens räfst och rättarting av myndigheters representation. Inget fel på granskningen, den behövs, men kraven på avgång i varje läge förfelar sitt mål. Nej istället bör chefer stanna och ta sitt ansvar och reda upp sörjan!

Det finns naturligtvis situationer då den högsta ledningen förverkat allt förtroende och det inte finns någon annan lösning än att skiljas åt. En lång period av dåliga resultat, oförmåga att vända utvecklingen eller upprepad omdömeslöshet – då är det lika bra att skiljas åt. Men att ta fram Damoklessvärdet vid första större felsteget är inte bara omänskligt utan också ett hot mot mod och utvecklingskraft.

För, skriver Jan Scherman, ”Vad får vi för chefer om inte misstag tillåts?Vill vi ha arbetsplatser som styrs av rädsla för att göra fel?

Chefers uppgift är att skapa ett positivt arbetsklimat, att vara modiga, framsynta och djärva. I en värld där man får sparken då ettmisstag blivit begånget, istället för en chans att reda upp och ställa tillrätta, riskerar chefer att bli fega och felfria. Det  vinner ingen på, allraminst uppdragsgivaren!

3 Kommentarer
 1. Therese Appelqvist
  Therese Appelqvist says:

  Ja fega chefer finns det massor av men vad gör vi med de fega medarbetarna? Hur kan vi medarbetare ta ansvar och agera i enlighet med det vi står för när den kanske auktoritära chefen ger sig till känna för 100 ande gången. Det är frågan jag precis riktat mitt fokus mot på vår blogg. Management by fear. Ska alla vinna behöver rädslorna belysas och lampan riktas inåt.

  Svara
  • Annika Elias
   Annika Elias says:

   Hej Terese,
   just detta har jag också funderat på och skrev om i min första blogg på det här ämnet, ”Hur kunde det hända?”
   För det är klart att det inte bara är chefer som har ansvar för kulturen på arbetsplatsen.Civilkurage är något som varje människa ska ha!
   Men det är chefers ansvar att skapa ett klimat där du inte blir straffad om du säger ifrån!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *