Bättre betyg med bra skolledning

Detta är inte min rubrik, utan rubriken på en liten notis från TT som fanns i flera tidningar igår. Notisen handlar om en ny rapport från IFAU som behandlar chefernas betydelse för skolans resultat.

I rapporten kommer man fram till det häpnadsväckande resultatet att skolans resultat hänger samman med kvaliteten på dess chefer!!! Inte endast, men i hög utsträckning.

Ibland känner jag mig redo att ge upp. Om det i alla andra verksamheter; företag, offentliga förvaltningar och politik handlar om att leta efter chefer med den bästa kompetensen och låta dem göra ett bra jobb – så varför skulle inte det gälla skolan? Alla vet att chefer skapar resultat i verksamheten genom  gott ledarskap och kloka beslut som byggs på kunskap och insikt. Av ägarna krävs det att man ger en tydlig styrning och klara mål. I skolans fall är målen väl genomarbetade och förankrade på allra högsta nivå.

Så varför slå in öppna dörrar?

Är det kanske för att skolan har misslyckats med att ge sina chefer – aldrig så kompetenta – rätt förutsättningar? Att man inte velat erkänna att de allra flesta chefsuppdragen inom skolorna är för stora, för komplexa och har för dåligt stöd?

Men nu, med svart på vitt i en diger rapport, förväntar jag mig att alla kommuner som menar allvar med att man vill satsa på skolan och Sveriges framtid ser till att skolcheferna får rimliga förutsättningar och det stöd de har rätt att förvänta sig i Sveriges viktigaste chefsjobb!

1 svara
 1. Lisa Åhlén
  Lisa Åhlén says:

  Kan inte annat än att hålla med dig Annika!

  Under 2007-2008 gick jag en KY-utbildning i Progressivt Ledarskap för mellanchefer. Vi pratade om mellanchefens tuffa roll som precis som en hamburgare har tryck både uppifrån och nerifrån. Jag tänkte då ofta på rektorerna. De stackarna har tryck från alla möjliga håll. Skollagen, politiker, enhetschefer, föräldrar, lärare, elever mfl.

  Till detta kommer problematiken med olika kulturer och att många elever inte ens vill vara i skolan. Som företagsledare för ett mindre företag så vet jag hur tuff ledarrollen kan vara även när man har tillräckligt med resurser. Jag hoppas precis som du att kommunerna nu inser allvaret i situationen och ser till att skjuta till de resurser som behövs för att våra rektorer överhuvudtaget ska få en rimlig chans att klara dessa tuffa chefsjobb.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *