Det som mäts blir gjort!

I våras presenterade EU-kommissionen ett förslag för att hållbarhetsredovisningar ska bli obligatoriska för företag inom EU. I veckan kom det glädjande beskedet att Sverige ställer sig bakom EU:s förslag. Förslaget innebär i korthet att ca 40 000 företag med fler än 500 anställda och/eller en årlig omsättning som överstiger 40 miljoner euro blir redovisningsskyldiga för hållbarhetsrelaterade frågor, t ex mänsklig rättigheter, korruption, miljö, mångfald och jämställdhet.

Det här förslaget måste verkligen applåderas för det hjälper företagen att öka sin konkurrenskraft genom hållbarhet då en hållbarbetsredovisningen är ett verktyg för att förbättra hållbarhetsarbetet och skapa affärsnytta. Att sätta mål som mäts och kommuniceras bidrar i allra högsta grad till att arbeta systematiskt och integrerat med hållbarhetsfrågor. Fler företag kommer att höja ambition och utöka sitt arbete. För dig som chef kommer dessa processer att förr eller senare nå dig. Arbetet kommer bli alltmer integrerat med verksamhetens övriga processer och att ambitionen kommer skruvas upp. Då behövs kunskap om frågorna och vetskap om intressenternas krav. Och för att ha något att kommunicera måste företaget ha gjort någonting så att ni har något att berätta. Och eftersom hållbarhetsarbete oftast inte  innebär snabba lösningar eller vinster så är mitt tips, sätt igång nu! Vänta inte på lagkraven, utan förekom dessa, då hinner ni skaffa er värdefull kunskap och ett försprång gentemot konkurrenterna.

Ledarna lanserar inom kort en ledarskapsresa Hållbart Ledarskap, där kan du lära dig mera om hur du arbetar med hållbarhetsfrågor. Fram tills den lanseras genomför gärna Förändringskompetent ledarskap, den kompetensen kommer du ha nytta av i många sammanhang – inte minst i omställningen mot en mer hållbar organisation.

2 Kommentarer
 1. Jan Agri
  Jan Agri says:

  Intressant!

  Vet man när detta förslag tidigast skulle kunna genomföras?
  Finns det dokumenerade detaljer om vad minimikraveni så fall skulle skulle bli?

  Jan

  Svara
 2. Erika Svensson
  Erika Svensson says:

  Hej Jan,

  Tanken är att stora företag ska rapportera enligt vedertagna standarder, förmodligen GRI (Global Reporting Initiative) eller FN:s Global Compact. De företag som omfattas av förslaget är listade europeiska företag med fler än 500 anställda och – eller – en årsomsättning på mer än 40 miljoner euro. Ett beslut väntas 2016. Min bedömning är att det med största sannolikhet kommer det att bli så. Det innebär att rapporterar man inte idag och arbetar på ett företag som kommer att omfattas av detta är det en bra idé att redan nu sätta igång processen med hållbarhetsrapportering, då har ni ett försprång.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *