Var chef och var stolt!

För en tid sedan höll jag ett seminarium för en grupp ekonomichefer på temat Hållbara chefer. Vi kom att tala om synen på chefskap och hur de som chefer själva presenterar sig i olika sociala sammanhang. Vi har ju en vana här i Sverige att ganska tidigt i ett samtal fråga: Vad jobbar du med?

Det visade sig att de flesta i gruppen inte alls presenterar sig som ekonomichefer utan väljer att i lite mer svepande ordalag säga något i stil med att ”jag jobbar med ekonomi”.

­– Varför, undrade jag naturligtvis. Är ni inte stolta över att vara chefer?

Jodå, det var de, men förklarade sitt agerande med hänvisning till Jante.

I Ledarnas chefsbarometer 2010 uppgav 9 av 10 chefer att de är stolta över sitt yrke och att de gärna vill fortsätta som chefer. Jag hade velat fråga dem hur de presenterar sig när de får frågan vad de jobbar med.

Att vara chef är roligt, utmanande och ansvarsfullt och ett jobb att känna stolthet över. Jag hoppas att alla ni chefer därute sträcker på er lite extra och är stolta över det förtroende ni faktiskt fått.

Tala om att du är chef. På det sättet hjälper du till att nyansera bilden av chefen och visar att chefer kan se ut och agera på många olika sätt. Att de chefer på toppositioner som media avslöjar som giriga, drivna av maktbegär bara är en handfull individer av de 500 000 chefer som idag är verksamma i Sverige.

Vad svarar du på frågan: Vad jobbar du med?

2 Kommentarer
 1. Jonas Hjalmar Blom
  Jonas Hjalmar Blom says:

  Kanske alla professioner som är omgärdade av fördomar möter samma fenomen. Många av mina vänner på psykologprogrammet brukar berätta att de läser psykologi snarare än att de studerar till psykologer. Många läkarstudenter berättar att de läser medicin.

  Om man ska kunna vara autentisk, är det en förutsättning att vara tydlig med att man faktiskt är det man är.

  Var stolt!

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] av vad jag läst och kommenterat på nätet från 22:33 till 22:54:Ledarna bloggar om ledarskap och chefsfrågor. chefsblogg.se: Var chef och var stolt!Klart tänkvärt! Kan det vara så att de flesta som bara presenterar sig med […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *