Företag i otakt med dagens värderingar

”Vi ska se till att företagen blir så duktiga på att hantera lönebildningen att fler fack vågar köra med sifferlösa avtal.” Det säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv till tidningen Lag&Avtal.

Vi på chefernas organisation – Ledarna – jublar för detta är något som tydligare behöver komma i dager. För den oinvigde kan det tyckas märkligt men verkligheten är den att inte bara gammeldags kollektivistiska värderingar bland facken omöjliggör en modern lönesättning där medarbetaren och den närmaste chefen sitter i förarsätet över den individuella lönebildningen.

Även företagen själva behöver inse att om man vill styra med lön och premiera goda resultat så måste lönesättningen delegeras fullt ut till cheferna och få ta tid och kraft i verksamheten. Det lönar sig!

Ledarna har varit övertygade om fördelarna för båda parter med så kallade sifferlösa avtal i nära 20 år men har tyvärr fått bevittna en kräftgång i utvecklingen de senaste 10 åren.

Förvånande nog är det staten som arbetsgivare som för närvarande visar de största utvecklingsstegen när det gäller avtal och lönebildning. Här jobbar Saco-S för ett betydligt större utrymme för individen att påverka det egna anställningsavtalet. Helt i linje med dagens värderingar och en modern arbetsmarknad.

Därför tänds vårt hopp av Svenskt Näringslivs utlovade insatser för det behövs en modernare attityd till lönesättning även bland företagen.

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] chefsblogg.se: Företag i otakt med dagens värderingar- ”Även företagen själva behöver inse att om man vill styra med lön och premiera goda resultat så måste lönesättningen delegeras fullt ut till cheferna och få ta tid och kraft i verksamheten. Det lönar sig!” […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *