Det går inte att backa in i framtiden!

Så har det hänt igen. En facklig organisation hotar ett företag med blockad om de inte tecknar kollektivavtal, trots att facket inte har några medlemmar på företaget. Expressen skriver idag en ledare om ett företag i måleribranschen på Gotland som hotas med sanktioner om man inte tecknar ett avtal som uppenbarligen ingen på företaget vill ha. Facket motiverar sitt agerande med att man värnar ett samhällsintresse, dvs att så många som möjligt ska vara anslutna till kollektivavtal och därigenom skydda ”den svenska modellen”.

Men något är fel här! Måste man inte först fråga sig varför företaget eller deras tre anställda inte vill ha kollektivavtal istället för att slå dem i skallen och säga att det är bäst – i samhällets intresse? Och kanske vore det klädsamt att ställa sig frågan varför de anställda på företaget valt att ställa sig utanför det aktuella facket? Kan det vara så att det som idag erbjuds företag och arbetstagare inte passar deras intressen, helt enkelt inte är i takt med tiden?

Ledarna värnar också kollektivavtalen. Vi tycker att det är en bra modell, som rätt använd tjänar båda parters intressen. Och med part menar jag då företagen och deras anställda. Organisationerna, vare sig på arbetsgivar- eller arbetstagarsidan, har inget annat värde än det de skapar för sina medlemmar efter medlemmarnas behov.

Ledarna värnar kollektivavtalen, men vi gör det genom att utveckla dem, inte genom att blicka bakåt och med maktmedel försöka permanenta något som ingen vill ha. I dagens kunskapssamhälle och globaliserade näringsliv kan inte regelverk som utformades för sjuttio år sedan gälla för alltid. Det är dags att inse att företag och anställda själva måste få ett inflytande både över kollektivavtal och lönebildning så att det passar deras behov.

Det är hög tid för en modern arbetsmarknad!

4 Kommentarer
  1. Danilo
    Danilo says:

    >Hoppas fisken smdkaae!Ve4dret har inte ne5tt e4nda hit e4ven om hettan har mattats och molnen har bf6rjat visa sig. Lite regn skulle inte skada f6ver Hakefjorden.

    Svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Det går inte att backa in i framtiden! – Det är märkligt med organisationer som försöker bevara befintliga strukturer så hårt att de istället gräver sin egen död. Kom just på att det finns en enorm likhet mellan facken och skivbolagen, båda skulle kunna tillföra otroligt mycket men lyckas bara bidra till sin egen undergång. Du kanske också vill läsa…VD-kommentarer – 5 Januari 2011VD-kommentarer – 3 Januari 2011VD-kommentarer – 2 Januari 2011VD-kommentarer – 1 Januari 2011VD-kommentarer – 29 December 2010 Det här inlägget postades i VD-kommentarer och har märkts med etiketterna lean, ledarskap. Bokmärk permalänken. ← Så får du jobb var du vill 2011 (utan kontakter) blog comments powered by Disqus /* […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *