Får chefen bli förälskad på jobbet?

Med förälskelse handlar det väldigt lite om vad chefen får eller inte får göra. Förälskelsen, som kan vara fantastiskt berikande eller förödande förtärande, är något som drabbar utan rationalitet eller eftertänksamhet.

Enligt en gammal Sifo-undersökning från 2011 inleds mer än var tionde förhållande på jobbet. Det är på jobbet vi tillbringar en stor del av vår tid och stöts och blöts med andra människor. Att det då och då uppstår extra tycke är inte särskilt dramatiskt i sig. Men vad händer när chefen och en medarbetare inleder en relation?

Det här är en fråga jag fått vid flera tillfällen från media genom åren. Inte minst nu vid alla hjärtans dag. Med ditt uppdrag som chef följer att du har en maktposition. Makt i betydelsen att du har rätt att fatta vissa beslut som i sin tur påverkar dina medarbetare och att du stundtals besitter information som ännu inte nått övriga organisationen. Som chef är det samtidigt avgörande att du har förtroende från dem du är satt att leda för att verksamheten ska fungera på bästa sätt. Att som chef inleda en relation med en medarbetare kommer, oavsett hur professionellt du hanterar det, väcka många frågor och misstankar i er omgivning.

Du riskerar att bli misstänkliggjord när det handlar om lönesättning som rör din partner. Kan du hantera det objektivt? Vad är det din partner får veta som hålls hemligt för andra? Hur hanterar du information du fått i förtroende från medarbetare. Vad berättar du för din partner?

Din partners relation till övriga kollegor riskerar också att förändras. Vad kan de säga eller inte säga. Vad kommer fram till chefen?

Mitt råd till alla förälskade chefer på alla hjärtans dag är kort och gott: Fortsätt att förälska er. Är relationen på allvar, så bered dig på att antingen du själv eller din partner kommer att behöva byta enhet inom organisationen eller söka sig till ett nytt företag.

Vad har du för erfarenheter av kärleken på jobbet?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *