UGL – flipp eller flopp?

”Sveriges populäraste kurs i ledarutveckling saknar vetenskapligt stöd”

UGL (Utveckling Grupp och Ledare) är förmodligen den mest spridda ledarutvecklingen i Sverige. Kanske är du en av de tusentals chefer som genom åren under en intensiv vecka fått känna på grupputvecklingens olika faser och förhoppningsvis ökat förståelsen för din egen roll. Men vad har blivit effekten av detta i arbetslivet?

Ja, det är väl just den frågan som är central i den granskning som Renew Magazine genomfört. De menar att UGL saknar vetenskapligt stöd, till skillnad från Försvarshögskolan som lanserar UGL som en utbildning som baseras på forskning och vetenskap.

Jag menar att bägge parter har rätt, men att artikeln på webfinanser.se jämför äpplen och päron. Innehållet i UGL bygger på kunskaper som hämtats från grupp- och personlighetsforskning. Vad som däremot saknar vetenskaplig grund är väl just uppföljningen av UGL. Det vill säga, ger utbildningen någon effekt?

I Hållbara chefer (sid 18-19) har jag skrivit om just detta med effekt av chefsutveckling. Oavsett om du går UGL eller någon annan utveckling så är det avgörande att vara klar över vad som förväntas hända när insatsen är genomförd. Vad är det du och din arbetsgivare vill ha ut av den investering som utbildningsinsatsen faktiskt är?

Jag gick själv UGL för ett antal år sedan. Jag var nyfiken eftersom jag hört många vittna om omvälvande upplevelser. För min del var det kanske inte särskilt omvälvande, sannolikt på grund av att jag redan tidigare reflekterat en del och jobbat med mig själv. Så inte så många aha-upplevelser för egen del. Men visst är UGL på många sätt tankeväckande och lärorik, även om jag inte anser just UGL vara den allenarådande mest effektiva utvecklingsinsatsen för chefer.

Vår vision på Ledarna är att alla har en bra chef. Tänk om det vore så enkelt att alla chefer gick UGL så vore visionen uppnådd… Nej, så är det naturligtvis inte. UGL är en av många möjligheter, men vad som är rätt för just dig beror på vad det är du vill uppnå i ditt ledarskap.

Den gång du senast deltog i någon form av ledarutveckling så undrar jag om det var någon på ditt jobb som efterfrågade vad du hade lärt dig?

3 Kommentarer
 1. Calle Jonsson
  Calle Jonsson says:

  Effekten av UGL är central för oss som jobbar på Gällöfsta Ledarutveckling, vi gör därför effektutvärderingar 4-6 månader efter genomförd kurs till våra ca. 900 Ugl deltagare per år för att kvalittetssäkra vår produkt. På frågan om nyttan av UGL i relation till medarbetare, kollegor och i den ledningsgrup de tillhör får vi väldigt höga poäng. Detta är i och för sig enbart den enskildes egen uppfattning och vi gör heller inget anspråk någon vetenskaplighet men ändå en upplevelse hos den enskilde chefen/ledaren att han/hon har haft stor nytta av utbildningen i arbetslivet.
  Calle Jonsson, Ugl-ansvarig Gällöfsta Ledarutveckling

  Svara
 2. Per
  Per says:

  Gå ju ha åsikter om allt. Gick en UGL-kurs genom Procus.se och tyckte det var hur bra som helst och hjälper mig verkligen i mitt arbete idag.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] i ledarutbildningen UGL (utveckling av grupp och ledarskap). I samband med det skrev jag en blogg där jag ifrågasatte effekterna av Sveriges förmodligen mest spridda ledarutbildning. Idag får […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *