Rör inte min lön

Chefsbloggen i all ära, men idag var det via Almegas mikroblogg på Twitter jag hittade ett guldkorn. Jag häpnar, för det är ett sällsynt ämne i media, men faktum är att SVT Rapport igår rapporterade om vad folk tycker om lönebildning. Få tror att facket kan hjälpa till att höja lönen, är rubriken i Rapport som hänvisar till en undersökning om människors syn på lön.

Det är inte en dag för tidigt att få igång debatten om detta. Ledarna har varit övertygade om att människor vill och kan ta ansvar för sin egen löneutveckling i 17 år nu. Men vad hjälper det när normen på arbetsmarknaden tillåts vara att centrala fackliga organisationer och deras motparter i form av arbetsgivarorganisationer ska komma överens om lönen högt över människors huvuden.

Ledarnas förverkligade idéer må ha varit avantgardistiska. Men i ett land som räknas som världens mest individualiserade, där människor varje dag anses bemyndigade att fatta beslut om allt från skolgång, pensionslösningar till vårdmetoder känns det inte längre som att det är Ledarnas syn på lön som ligger före sin tid. Snarare lönebildningen som släpar hopplöst efter.

Rör inte min lönebildning. Vi vill sköta den själva. Dags att modernisera lönebildningen nu!

Monica Berling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *