Pinsam svensk enfald

Varför kör folk med ingenjörsexamen taxi på våra gator och hjärtkirurger våra tunnelbanetåg? Varför behöver människor med utländskt klingande namn ens fundera på att byta till sonnamn för att ha en chans på arbetsmarknaden?

Vi var en ansenlig skara som igår hade samlats för att diskutera detta. Några tankar, känslor och ord dröjde sig kvar lite längre…

En av dessa var när VA:s Pontus Herin frågade Alexandra Volkoff, Kanadas ambassadör i Stockholm om hon tycker att svenskarna ser invandrare som en börda.

Ja, det tycker jag, svarade hon rakt och tydligt. I Kanada hälsas de med ett handslag och ett “Welcome home” av myndigheterna. Det är en stor attitydskillnad.

Andra kanadensiska fakta som svindlar i en svensk jämförelse: 80 % av alla “skilled immigrants” har jobb inom 6 månader. Och skillnaden i sysselsättningsgrad mellan in- och utrikesfödda är 3,8 % där och 14,7 % här vilket ger Sverige jumboplatsen i OECD-ligan.

Ok, myndigheterna spelar en viktig roll – det duckade inte integrationsminister Ullenhag för igår. Men självklart spelar näringsliv, den offentliga sektorns verksamheter och landets chefer en stor roll. Ledarnas chefsbarometer visar tydligt att chefer inser sin betydelse för mångfaldigare arbetsplatser. Inte bara vad gäller mångkulturellare arbetsplatser utan ur alla aspekter av mångfald. Alltså kön, sexuell läggning, ålder, funktionshinder och så vidare.

Men de saknar nåt. Cheferna alltså. De saknar det egentliga stödet från högsta ledningen där de jobbar.

Så när vaknar Sverige? När vaknar VD:ar och upptäcker hur kompetens också kan se ut och låta? När väljer GD:ar att se möjligheterna med det brokiga, ovanliga, utmanande istället för att försöka navigera bland juridiska krav och regler?

När blir chefsnormen nåt annat än vit, medelålders Lars eller Gunnar? När inser ledningsgrupper att det kostar på tok för mycket pengar att avstå från kompetens bara för att vi alla har fördomar? (Veckans Affärer redovisar i sitt senaste nummer att det kostar Sverige 34 miljarder per år att rata invandrad kompetens.) När inser vi att det är vår rädda attityd till det som är främmande och annorlunda som måste förändras?

När, när, när? För ingen kan väl på allvar mena att vi ska vänta de 20, 30 eller till och med 40 år som Sverige enligt vissa ligger efter Kanada och USA, innan vi kan sluta skämmas? I så fall har åtminstone jag redan lämnat landet.

Monica Berling

Missa inte Ledarnas värderingsdebatt Chefen och fördomarna söndag i Almedalen!

9 Kommentarer
 1. Joachim
  Joachim says:

  Kör personer med Civ Ing-ex taxi?
  Kör personer med specialistkomp inom medicin våra tunnelbanetåg?

  En länk som kan styrka detta vore tacksamt, Berling.

  Svara
 2. Johanna
  Johanna says:

  @Johan, säger mycket mera om dig att du inte pratar med taxi-chaufförer.
  Det som flera i debatten påpekade handlar det om attitud. Ditt anklagande sätt och därmed förnekande sätt i 3 meningar säger mig nog.

  Svara
 3. Pelle
  Pelle says:

  Att jämföra Sverige med Kanada är som att jämföra äpplen med päron, då man i Kanada ställer helt andra krav på de man hälsar ”welcome home”.
  Om jag inte minns helt fel så har de ett poängsystem där de sållar rätt så hårt efter språkkunskap,yrkeskunskap och akademiska meriter.

  Så om vi nu ska ha Kanada som föregångsland när det gäller invandring så bör vi även anamma deras immigrationspolitik, låter rätt så logiskt enligt mig.

  @Johanna: Hur många chaufförer tycker du att man ska talat med?

  Svara
 4. Johan Klutz
  Johan Klutz says:

  Vita medelåldersman leder företag därfor att de är genetiskt bäst lämpade att göra detta, historien visar detta. Som egen företagare väljer jag de medarbetare som ger mig störst fördel ute i marknaden och kan maximera vinsten, min erfarenhet är att detta är vita män. Inte invandrade från MENA/Afrika men kanske från resten av Europa, USA och möjligen Asien. Inte rabiata feminister som sjukskriver sig 36 dagar om året. Om Monica vill lämna landet gläder det mig, en mindre att försörja för oss i den närande sektorn. Kanske hon kan starta eget utomlands och bara anställa enligt sitt kvoteringssystem, vet ej var hon tänker flytta? Somalien kanske?

  Svara
 5. Erik Von Platina
  Erik Von Platina says:

  Man anställer chefer efter kompetens, Kanada har till stor del bara kompetent invandring, då man har arbetskraftsinvandring och tar in de som är bäst lämpade (vilket har lett till en stor del östasiatiska invandrare då dessa helt enkelt är smarta och arbetsvilliga jämfört med andra folk, se araber och somalier t.ex). Om man som vi har flyhktinginvandring, där nomader från afrika kommer, så blir det genast komiskt då du vill sätta dessa i chefspositioner. Du får gärna även hänvisa till en statistisk undersökning som visar på alla dessa kvantfysiker och mikrokirurger som har utbildats av Al Shabab i Somalia eller Al Qaida i Afghanistan (tillåt mig skratta). Du får helt enkelt fatta att arbetsplatser som kräver kompetens även drar till sig kompetenta personer, dessa återfinns tyvärr i Sverige bland den imhemska populationen då vi, till skillnad från Kanada, tar in en massa underutbildade 3:e världen folk.

  Svara
 6. chainmail
  chainmail says:

  Detta är Sverige och här förväntas man ha vissa kunskaper exempelvis i svenska. Det finns ingen diskriminering, det är marknadens efterfrågan som styr.

  Angående vita medelålders män – de är helt enkelt mest lämpade att styra. Hela dne västliga civilisationen inkl kvinnlig rösträtt är byggd på denna, kom ihåg det din korkade kulturmarxistiska feministiska relativist.

  Svara
 7. Vän av ordning.
  Vän av ordning. says:

  Det så finns så mycket rappakalja och rena rama lögner i den här bloggposten att man blir matt.

  Först är hela den här uppbyggda myten om ’hjärnkirurger som kör taxi’ etc. Man märker att fru Berling låter andra människor placera tankar i hennes huvud(som uppenbarligen är tomt till att börja med) och sedan har hennes icke-befintliga kritiska färdigheter gjort sin roll: att inte tänka och acceptera allt med hull och hår.

  Sen när det gäller Kanada vs Sverige så finns det en enkel anledning: Sverige tar emot massar av obildade analfabeter. Kanada har tagit emot mängder med högutbildade medelklassinvandrare, särskilt från Kina.

  Vi tar bottenskrapet från Somalia.

  Jag kan fortsätta men jag antar att fru Berling är en sådan typ som är hjärntvättad ända in i kaklet: kvinnan tänker inte(hade hon gjort det så hade hennes bloggpost sett annorlunda ut, och tro inget annat, det är i grund och botten en bra fråga men premisserna som byggs upp i anslutning till texten visar bara hur totalt uselt påläst kvinnan är) och därför så känns resten av uppenbara fakta som ett slöseri med tiden.

  För övrigt, råkar du själv vara inkvoterad, eller är att vara en rabiat batikhäxa en del av din jobbeskrivning?

  Svara
 8. Per
  Per says:

  Den pinsamma enfalden hittar man i journalistkåren, det alldeles för mycket folk som bor på söder, röstar på miljöpartiet och har kulturintresse. Kan det bli mer homogent??

  Svara
 9. Pelle
  Pelle says:

  Monica bor själv i enfald, detta kan vem som helst kolla på http://www.ratsit.se
  Hur känns det Monica, att leva i enfald?
  Gör det dig till en enfaldig människa?
  Samma resonemang som ditt eget, tillåter man bara en förklaringsmodell (a.k.a göra det jävligt enkelt för sig) så blir det ju resultat därefter.
  Tur att inte alla är lika enfaldiga…….

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *