Nya kvinnofällor!

Nima Sanandaji bekymrar sig i en insändare i Värmlandstidningen över att kvotering till bolagsstyrelser inte löser alla jämställdhetsproblem. Nej, inte ens hela den bristande jämställdheten på arbetsmarknaden, som lönediskriminering, glastak i karriären eller påtvingad deltid löses genom regeringens lagförslag, suckar Nima.

Men det Nima, är det ingen som har trott! Kvotering till bolagsstyrelser löser ETT problem: det faktum att kompetenta och engagerade kvinnor år efter år utestängs från makten över näringslivet bara för att de har ”fel” kön. Och det är i sig ingen liten sak.

Nima Sanandaji pekar istället i en annan riktning när det gäller att finna lösningen på den bristande jämställdheten. När företagsamheten tillåts blomma i en välfärdssektor fri från offentliga monopol, då kommer kvinnor starta företag, bli chefer och VD och sitta i bolagsstyrelser.

För det är ju en verksamhet som lämpar sig för kvinnor, med låga löner, små vinster – och dessutom inom vård, skola och omsorg, områden som faller sig naturligt för kvinnor att engagera sig i. Och då har vi vips en äkta jämställdhet utan otäcka lagar och regleringar. Eller?

2 Kommentarer
  1. Malin
    Malin says:

    Även om jag helt håller med att Nima pratar om två helt olika saker, att det ena inte utesluter det andra, så verkar du ändå ha missuppfattat vad han menade i sin text. Han menar ju att det, genom att det finns större möjligheter att få hjälp i hemmet med städ mm, blir enklare för kvinnor att fokusera på sin karriär. Inte att kvinnorna skall göra karriär inom hushållsnära tjänster-företag. Sen är ju det ändå tragiskt att kvinnan först kan fokusera på karriären när denne inte behöver ”tänka på städning”. Redan där anser jag att problemet med jämställdhet ligger.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *