Lönen sätts bäst lokalt!

Chefens mandat ifrågasätts nu med stora bokstäver av den organisation som på stortavlor och i helsidor i tidningarna kallar sig ”Sveriges största fackförbund för chefer”. På Unionens blogg skriver Daniel Gullstrand att chefens mandat över lönesättningen, dvs att lönen sätts i samtal med den enskilde och i förhållande till individens prestation och företagets betalningsförmåga, innebär att besluten fattas ”högt över huvudet av aktörer man inte kan påverka”.

Ska vi slå vad om vem den enskilde medarbetaren tycker sig kunna påverka mest, sin egen chef som man träffar mest varje dag eller Unionens förhandlingsorganisation? Där människor som inte har en aning om vad just du gör på jobbet och som dessutom ska jämka ihop förslagen för över 400.000 andra medlemmar, ska slå fast en löneökning för dig.

Jag vet vad jag tror.

Och jag vet dessutom vad Sveriges löntagare tycker. 7 av 10 vill ha sin lön satt individuellt. De vill själva förhandla med sin chef, på egen hand eller med stöd av det lokala facket. Endast tre av tio vill ha centrala löneavtal.

Det är dags för både fack och arbetsgivare att släppa taget om skrivbordskanten och våga se hur Sverige år 2011 ser ut! Där de allra flesta människor som arbetar är fullt kapabla och villiga att själva diskutera lön och villkor och ta ansvar för resultatet. Där människor på alla andra samhällsområden är betrodda att fatta stora livsavgörande beslut, men där man är omyndigförklarad så fort vi kommer till arbetsplatsen.

Det är hög tid för en modern arbetsmarknad.

2 Kommentarer
 1. carina moberg
  carina moberg says:

  Det låter ju bra och detta skulle säkert fungera i den bästa av alla världar. Individuell lönesättning är nog bra, men hur skulle detta fungera i praktiken?

  Omyndigförklarad är du ju knappast som arbetstagare. Det finns ju både individuella utvecklingssamtal och arbetsplatsträffar på många arbetsplatser där du har chans att tala för dig och din kompetens.

  Enligt mina erfarenheter fungerar inte individuell lönesättning i praktiken. I den offentliga miljö som jag har arbetat inom fanns ett ”tak” för chefen att följa och isåfall kan man ju lika gärna ha en kollektiv lönesättning. Mer inflytande för den enskilde arbetstagaren är däremot något som jag anser att man ska jobba för! MEN glöm inte att du som enskild individ också har ansvaret för att det ska bli så.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *