Inget fokus på lön i Svenskt Näringsliv

Kenneth Bengtsson, ordförande i Svenskt Näringsliv, är på turné i landet för att sprida budskapet om vad svenska företag behöver för att växa och utvecklas. Överst på listan står skattereformer, regelförenklingar och en förändring av arbetsrätten. Vackert så. Den önskelistan har vi sett flera jular.

Men det som verkligen skulle göra en skillnad, och som svenska företag i hög grad själva förfogar över, är ett nytt förhållningssätt till lön!

Kenneth Bengtsson talar i gårdagens GP om att minska kostnadstrycket på företagen, men det handlar också om att se till att kostnaderna används på ett sätt som utvecklar företagets produktivitet och konkurrenskraft. Idag pytsar de flesta företag ut ofantliga lönesummor utan att kunna – eller ens vilja – se till att de används där de gör mest nytta för företagen.

Lön och belöning som incitament för att öka den enskilde medarbetarens engagemang och prestation är oöverträffat. Kompetensutveckling, delaktighet och roliga arbetsuppgifter är viktigt, men det är i lönerevisionen som den enskilde får ett kvitto på vad just hennes bidrag betytt för företagets framgång. Om då rumskamraten genom att dra benen efter sig får precis lika mycket, är hela lönerevisionen pengar i sjön.

Ledaravtalet har i snart tjugo år erbjudit företagen möjlighet att gå före med gott exempel och låta chefernas lön spegla deras prestation i förhållande till mål. Tyvärr ser vi att okunskap, ovilja och ren lättja hindrar många företag att förverkliga den lönemodell som skulle göra skillnad, inte bara för chefen, utan för hela företaget.

Det är trist att Svenskt Näringsliv som arbetsgivarorganisation inte driver frågan hårdare i opinionsbildningen och i sitt inre arbete. En retorik om värdet av lokal, individuell lönebildning som plockas fram till varje avtalsrörelse, men som inte genererar någon handling däremellan, klingar falskt och ihåligt.

Det finns många sätt att förbättra villkoren för svenska företag, men det är inte klädsamt att enbart lägga ansvaret för förbättringar på staten och motparterna. Det finns en hel del att göra på hemmaplan Kenneth Bengtsson!

5 Kommentarer
 1. Annika Elias
  Annika Elias says:

  Hej Mattias,
  jag läser med intresse dina tankar om lönens påverkan på våra drivkrafter på jobbet, men jag tror inte att det är svart eller vitt. För det första är det naturligtvis olika viktigt för människor, både vilken lön vi har och hur den sätts. Utveckling i jobbet, erkännande och delaktighet tar allt mer plats som viktiga ingredienser för att människor ska trivas och stanna i sitt uppdrag.
  Det följer i viss mån behovskedjan och med hyfsade inkomster är naturligtvis värdet av den sista hundralappen mindre.
  Men det finns inget så starkt och konkret kvitto på din insats som lön och belöning. Vänliga ord ,uppmuntran och erkännande går inte att mäta, men det gör lön!

  En välfungerande löneprocess ska inte ta plats, den ska finnas där och utgöra bakgrunden till allt annat personalarbete. Men en ickefungerande lönedialog är som en sten i skon, den tar fokus från allt annat viktigt och nödvändigt i relationen mellan chef och medarbetare.

  Svara
 2. Mattias Jansson
  Mattias Jansson says:

  Om du hade sagt feedback och haft lönen som en del kanske jag skulle hållit med mer…

  Tro mig jag sätter lön och följer löneavtalets intentioner, eftersom systemet ser ut så.

  Min fundering är huruvida det är bra.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] chefsblogg.se: Inget fokus på lön i Svenskt Näringsliv – Eller också är det precis tvärtom? Att lönen är en ren hygienfaktor och att löneprocessen enbart tar resurser i anspråk. Se http://kommunchef.com/2010/09/lonen-som-hammar-kreativitet/ […]

 2. […] chefsblogg.se: Inget fokus på lön i Svenskt Näringsliv- Eller också är det precis tvärtom? Att lönen är en ren hygienfaktor och att löneprocessen enbart tar resurser i anspråk. Se http://kommunchef.com/2010/09/lonen-som-hammar-kreativitet/ […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *