Gammal = bra chef?

Nackademin, ett näringslivsgymnaisum i Stockholm, har plockat upp Ledarnas rapport om att få unga ser en framtid som chef framför sig när de funderar över yrkesval. Genom en rolig kampanj med Instagrambilder försöker man väcka ungdomarnas intresse för att bli chef. För det är knappast genom att snegla på sin äldrekursare, storasyskon eller något äldre vänner som man kan få en glimt av vad chefsyrket kan erbjuda.

Sverige har Europas äldsta chefer. I vårt land är det en merit att vara gammal om du vill bli chef.

Sanna Rayman tycker i en krönika i dagens SvD att det är självklart att man blir en bättre chef om man har hunnit skaffa sig erfarenhet och gjort lite annat i arbetslivet innan man blir chef första gången. Men faktum är att många unga hinner skaffa sig en gedigen erfarenhet av ledarskap genom att verka inom den ideella sektorn långt innan de ens har startat arbetslivet. Det finns gott om ledarskapstalanger som startat sin bana som scoutledare, aktiva inom politiska ungdomsförbund, miljörörelsen och annat. När dessa unga människor väl kommer till yrkeslivet får de oftast snabbt klart för sig att deras erfarenhet inget är värd. Här gäller det att stå på tillväxt. Kanske inte så konstigt att chefsyrket förlorar i attraktivitet då?

På Ledarna tycker vi alltid att det är ett problem när någon rekryteras till chefsuppdrag med outtalade kriterier som att du är man, svenskfödd, heterosexuell eller tillräckligt gammal. Vi vill att de som är mest lämpade för ledarskap ska erbjudas chefsuppdragen och att det är kompetens som ska avgöra inget annat.

Sverige behöver riktigt bra chefer. Vi har inte råd att låta stereotyper styra vem som blir erbjuden chefsuppdragen. Det är kompetens, engagemang, vilja och lust som ska avgöra. Inte kön, etnicitet –  eller ålder!

 

3 Kommentarer
 1. Jennifer
  Jennifer says:

  Jag håller med, bara för man är gammal så är man inte den bästa chefen.
  Nackdelar kan vara att den ”gamla chefen” är inrutad på gamla tankesätt och antingen vägrar lära sig eller helt enkelt inte kan lära sig det nya arbetssättet av olika anledningar.

  Jag själv har jobbat som gruppchef sedan jag var 20 år.
  Och jag måste säga det själv att jag gör grymt jobb med mina anställda i grupperna jag tagit mig an.
  Att få höra från folk som kanske är i min ålder, yngre eller till och med äldre att man gör ett grymt jobb osv är underbart.

  Det fina med att vara ung är att man kan suga sig in all information som en svamp och jag personligen ser inte misstag som misstag utan mer som en action som inte passade här just nu.
  Reser mig upp och oftast slår tillbaka med dubbel kraft.

  Älskar chefsrollen och tanken är att utbilda mig vidare till ledarskapsutvecklare.
  Skiter i att jag är ung för jag vet att det fixar jag.

  Alla äldre som sett ner eller klappat mig på huvudet pga min ålder har alltid fått äta upp det.
  Det är det som utmärker unga ledare, vi är hungriga!

  Svara
 2. Annika Elias
  Annika Elias says:

  Hej Jennifer,
  Jag blir glad när jag hör att du är så engagerad i din ledarroll, trots – eller tack vare- att du är ung! Det stärker mig i min övertygelse att ledarskap inte har något med ålder att göra.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Gammal = bra chef? | Ledarna bloggar om ledarskap och …Nackademin, ett näringslivsgymnaisum i Stockholm, har plockat upp Ledarnas rapport om att få unga ser en framtid som chef framför sig när de funderar över yrkesval. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *