Din chef är inte psykopat!

Nu är det dags igen! Den andra vågen är här som talar om för oss att det är gott om psykopater bland chefer. Jag vill göra vad jag kan för att ta död på den på nytt uppblossande debatten.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver språkvetaren Christina Davisson, författare till boken ”Har du en psykopat på jobbet?, om skadorna med att ha psykopater på jobbet. Så långt håller jag med, det är inte något jag önskar min värsta fiende. Men hennes debattinlägg ger också intryck av att detta är vanligt. Hon avslutar sin artikel med frågan: ”Har vi verkligen råd att låta fega och inkompetenta psykopater leka chef?”

Nej, det har vi definitivt inte råd med. Men tack och lov är psykopati oerhört ovanligt och sannolikheten att din chef är psykopat är försvinnande liten.

De här tankegångarna, att psykopati är vanligt bland chefer, blev en utbredd sanning efter den uppmärksammade boken Psykopatiska chefer – lika farliga som charmiga, skriven av chefsrekryteraren Lars-Olof Tunbrå i början av 2000-talet.

Psykopati är en fulländad form av antisocial personlighetsstörning. Den drabbar män oftare än kvinnor och uppskattningsvis är så få som en procent av männen drabbade av psykopati.

Michael Rangne, specialist i psykiatri, menar att ställa diagnosen psykopati är mycket svårt. Det finns långa checklistor med egenskaper och uttryck, och visst finns det chefer och många andra också för den delen, som kan känna igen sig i någon eller några av dessa. Vem kan inte vara impulsiv, ytligt charmig, ha svårt att hantera motgång eller sakna långsiktiga mål? Men inte är du eller jag nödvändigtvis psykopat för den sakens skull. Fullfjädrade psykopater och kriminalitet är dessutom nära sammankopplat. Enligt Rangne är så många som 15-30 procent av alla män och 10-20 procent av alla kvinnor intagna på kriminalvårdsanstalter psykopater.

Så låt oss säga att en procent av Sveriges befolkning lider av psykopati. Det motsvarar 100 000 individer. Hälften av dessa faller bort, eftersom de inte är i arbetsför ålder eller av andra skäl står utanför arbetsmarknaden. Kvar finns nu 50 000 personer. Låt oss också utgå från att var åttonde anställd blir chef. Då skulle arbetslivet i värsta fall ”översvämmas” av 5 000 galna chefer, det vill säga, precis som för Sveriges befolkning, 1 procent.

Så sannolikheten att din chef är psykopat är mycket, mycket liten. Vi har 500 000 chefer i Sverige som varje dag gör sitt allra bästa för verksamhet och medarbetare, även när deras förutsättningar långt ifrån är tillfredsställande. Så kanske är det inte konstigt att chefen ibland blir lite galen. 🙂

7 Kommentarer
 1. Marie
  Marie says:

  Jag tror det finns olika grader av psykopati. En psykopat för mig är en person som är självisk och utan självkritik. Väldigt charmig och utåtriktad men ser bara till sig själv och saknar empati. Jag har träffat flera stycken och öven haft en som chef.

  Svara
 2. Hans G
  Hans G says:

  Utan att ha statistiska belägg för det tror jag tyvärr att det är fler än var 8:e psykopat som blir chef. Man kan manipulera sig till en chefspost genom att bara visa upp dom sidor som är lämpliga för chefsrollen.

  Svara
 3. Anna
  Anna says:

  Min fd chef var psykopat. Det roligaste var att hon kallade alla mina kollegor ”helt psykisk sjuk”! Hela världen var sjuk. Det tyckte hon. Förresten, hon är utbildad psykolog och duktig på att manipulera människor. Behövs inte att säga att folk lämnade jobbet ofta och arbetsmiljön var hemsk. Många blev sjuka också med utmattnings syndromet , sätt hemma 2-3 månader i råd, sjukskriven. Problemet är att en chef så här ska alltid få stöd av andra chefer på företaget, så sakerna är hopplös i Sverige. Det finns inte Competent arbetet genomförts av Personnel avdelning.

  Svara
 4. Anders Tedestrand
  Anders Tedestrand says:

  Hej, lägger in den igen?

  Det är så att fler och fler präglas och formas på olika sätt till psykisk ohälsa. Har du ångest ex. känner du det och lider. Psykopater känner inte sitt eget tillstånd men andra får känna av och lida pga av det. Psykopati ökar i samma takt som annat. Chefer är inte undantagna. Hjälp finns, viktigast: http://www.tedestrand.se

  Svara
 5. Lars
  Lars says:

  Jag hade en psykopatisk chef högt uppsatt i ett större företag som förändrades även fysiskt, det var som Dr Jekyll och Mr Hyde, det var som att träffa på ett ufo eller spöke man tror inte att de finns förrän man träffar på en bla visade han tänderna som ett vilt rovdjur

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *