Men om man inte gillar vetekransar då?

Demokrati är svårt. Och blir bara svårare. Inte minst i organisationer som sedan århundraden bygger på traditionen att människor ska engagera sig och bidra med sin dyrbara tid till en representativ demokratisk struktur som med dagens mått ibland kan verka ganska byråkratisk.

Jag tror att efter fyrtio- och femtiotalisterna så kommer det att bli allt svårare att hitta människor som vill lämna sina jobb och familjer och kliva ner i en föreningslokal i någon källarvåning och sitta och fatta viktiga beslut runt en vetekrans. Både tidsandan och tekniken har liksom sprungit ifrån sånt.

Hur ska då en organisation göra, som vill vara demokratisk och bygga på medlemmarnas vilja?

Jag tror att engagemang och vilja finns kvar även i framtiden. Det vi måste jobba med är formerna. Formerna och strukturerna kring hur vi möts och fattar beslut. Det är ingen tillfällighet att Ung Pirat är Sveriges största politiska ungdomsförbund.

Vi står inför en utmaning där de gamla systemen inte räcker till. Att hitta förtroendevalda att bygga representativa system kring blir allt svårare. Det gäller att våga. Att våga ifrågasätta invanda mönster som tas för heliga. Här ska Ledarna vara ledande. Våra medlemmar har lite tid och många intressen, men ni är också utbildade och vana att fatta beslut.

Hur vi tillsammans ska forma inflytandet i det framtida Ledarna behöver jag dock hjälp med. Har du några idéer eller exempel så hör av dig! Eller skriv på vår Facebooksida! Eller så får vi träffas runt en vetekrans.

Tomas

tomas.oskarsson@ledarna.se

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *