Kloka ord på kompetensgalan

På kompetensgalan i går sades som alltid många kloka saker.(Och några ganska dumma.)
En av de klokare, var Jesper Kärrbrink, Vd på Eniro.
Temat för galan var chefer och sociala medier, och de flesta deltagarna på podiet oroade sig för de olika effekter av unga människors flitiga facebookande eller twittrande kan ha på arbetsmoral och effektivitet.
Det gjorde inte Jesper. Han konstaterade kallt att detta, som så mycket annat, är en fråga om ledarskap.
Chefer som har koll på sin verksamhet, som har en löpande dialog med sina medarbetare om de mål och de värderingar som finns i företaget, kan hantera även ett alltför flitigt användande av facebook på arbetstid.

Dåtidens tidstjuvar

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till mina tidigaste chefsår. Det var i urtiden, då man ännu tillät rökning på arbetsplatsen. Rökpauserna kunde bli många och långa och det var alltid samma personer som valde gemenskapen utanför dörren istället för arbetsuppgifterna på insidan.

Lojalitet eller inte

Innehållet i problemet skiljer sig kanske lite åt. När det gällde rökningen var det egentligen bara ”stöld” av arbetstid som det gällde och inte risken att få sitt företag baktalat över hela internet under loppet av några sekunder.
Men i grunden är det samma sak, det handlar om att du som chef måste kommunicera vad avtalet mellan anställd och företag innebär: prestation och effektivitet, men också lojalitet och omdöme.

För tjugo år sedan satte vi upp lappar om rökpausens längd. Nu stänger vissa företag av tillgången till internet på arbetstid. Det löser inte problemet, det enda som fungerar i längden är kommunikation, dialog och ett gott ledarskap.

Annika Elias
Ordförande i Ledarna

2 Kommentarer
  1. Anonymous
    Anonymous says:

    Annika. Som medlem sedan snart 10 år och tidig 70-talist blir jag mörkrädd över att läsa om den oupplysta verklighet som måste diskuterats på detta seminarie. Att blogga är av många företagsledare acceptabelt och anses av de flesta helt ok. Twitter, per definition, är en mikroblogg så hur det skall vara mer arbetsinskränkande för en anställd att mikroblogga än en företagsledare att blogga, det får jag inte ihop. Twitter är ett bra verktyg för att snabbt uppdatera sig om vad som händer i ens omvärld och används i hög utsträckning av professionella och yrkesverksamma människor. Så vem bestämmer att twittra är en privat företeeelse? Jag är glad i att jag jobbar i en mindre organisation där vi lägger vår tid på att använda de nya verktyg som erbjuds för att arbeta effektivt istället för att slösa vår dyra, högavlönade arbetstid på att försöka bestämma något som vi aldrig kommer att kunna rå på. De flesta mobiler idag har twitter och facebookstöd så eventuella restriktioner på företagets datorer är i mitt tycke verkningslösa.

    Så jag förutsätter att vi snart får se Ledarna på twitter eller kanske jag missat att ni redan är närvarande?

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *