Känner du dig härlig och smart?

Don: It’s your job. I give you money. You give me ideas.
Peggy: But you never thank me.
Don: That’s what the money is for!

Många, inte minst chefer,  går omkring i ett ständigt bekräftelseunderskott.  Om du dessutom är kvinna och chef får du ännu mindre bekräftelse än om du är man och chef.

Jag träffar många kvinnor som upplever att de har ett omättligt bekräftelsebehov och att det är ett stort problem.  Men tittar man närmare på deras situation så är det stora problemet inte att de behöver bekräftelse utan att de knappt får någon. Jag skulle vilja påstå att kvinnor idag lever i ett ständigt strukturellt bekräftelseunderskott.

Jag ska ge er några exempel:

Nobels Fredspris går i år till tre kvinnor. Bekräftelsedevalvering kan man också kalla det. Tre kvinnor får dela på ett pris.  (Visserligen fick tre män dela på priset 1995, men både före och efter 1995 har det varit en lång nästintill obruten räcka män som tagit emot det. )

Vi har också den årliga listan över världens största managementtänkare The thinkers 50.  Tänk vilken kick att vara med på en sådan lista! Tyvärr har antalet kvinnor som ”platsat” på den listan de senaste åren varit färre än fem stycken per år. 

När en liten tvåårig pojke själv sätter på sig overallen får han mycket mer beröm av personalen på förskolan än vad en liten tvåårig flicka som själv sätter på sig overallen får.

En pappa som hämtar på förskolan klockan tre är en fantastisk pappa medan en mamma som hämtar klockan tre är en helt vanlig mamma.

Det är alltså inte bara Peggy i Mad Men som får sig tilldelat bekräftelse och lön enligt principen: Kompetenta män är underbara. Kompetenta kvinnor är självklara.

Hur påverkar det oss att kvinnors kompetens räknas som självklar och att kvinnor ständigt är underrepresenterade när stora tänkare, ledare och talare  ska synliggöras? 

En man som jag känner ska dra igång Ted X Köpenhamn och bad mig komma med förslag på bra talare som är kvinnor. ”Det är så svårt att hitta kvinnor som kan ta scenen på ett bra sätt”,  förklarade han. 

Men tänk på hur vi nickande och leende bekräftar en kompetent och charmig man som kliver upp på en scen. Det vet vi ju alla att man blir härlig och smart när man är omgiven av personer som tycker att man är härlig och smart.

Män tar scenen, för att vi ger den till dem.

Hur ger vi scenen till kvinnor?

3 Kommentarer
 1. Bertil Törestad
  Bertil Törestad says:

  Ofta låter det som om kvinnor bokstavligen hindrades av män
  att sticka ut. Så är det knappast. Kvinnor är lika konservativa som män när det t.ex. gäller yrkesval. Det är kvinnor på dagis, i skolan och därmed har de stora möjligheter att ändra förlegade könsroller. Men det är tydligen så att kvinnor är offerbenägna och ska ha hjälp? Mycket märkligt.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] hanterbart om du har rätt förutsättningar och förväntningar.  Klara har också påtalat att kvinnor idag lever i ett ständigt strukturellt bekräftelseunderskott bland annat då det de gör ses som självklart. Män tar scenen, för att vi ger den till dem […]

 2. […] Att ha otydliga mål och oklara förväntningar gör att det är svårt att mäta resultat. Bekräftelse i form av både pengar och beröm uteblir. Jag har skrivit om det här bekräftelseunderskottet i ett tidigare blogginlägg. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *