Ge oss chef 2.0 nu!

Dagens chefer formligen dränks i möten, administration och rapportering. Samtidigt har man policies och ledarprogram som trumpetar ut kravet på att möta människor, skapa team och leda… Det påstår Magnus Dalsvall och Kjell Lindström i en debatt på chef.se.

Chefsrollen är inte utformad för att möta den moderna organisationens krav. Det gör situationen för chefer ohållbar menar de.

Med stöd i Ledarnas kontinuerligt genomförda Chefsbarometer och genom att ta del av aktuell ledarskapsforskning kan jag inte annat än hålla med. Sorgligt nog.

Lyssna till exempel på Mats Tyrstrup, ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som vi filmade när han pratade på vår konferens om morgondagens utmaningar tidigare i höstas (han kommer några minuter in i filmen).

Han säger bland annat så här:   

”Det ledarskap och det sätt vi har att leda organisationer är i väsentligt något vi tänkte ut i början av 1900-talet, som hade det klassiska industriföretaget i åtanke.”

Vi har för länge sedan lämnat industrisamhället. I ett kunskapssamhälle är det varje medarbetares kunskaper, engagemang och driv som är skillnaden mellan att vinna eller försvinna. Då behövs bra chefer och en modern syn på ledarskap.

Det är dags att uppgradera synen på chefskap.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *