Andreas Miller

Facklig förnyelse visar vägen på arbetsmarknaden

I dagarna meddelade förbundsstyrelserna i Jusek och Civilekonomerna att de beslutat verka för att bilda ett nytt fackförbund som är tänkt att organisera de båda Saco-förbundens medlemskategorier. Samtidigt öppnar Transport för geografiska medlemskap, så att man kan byta jobb och bransch utan behöva söka upp ett nytt fack. Det är spännande exempel på nytänkande bland arbetsmarknadens parter som behövs för att möta det föränderliga arbetslivet.

Rapport om arbetsmarknadsdialogen

I veckan arrangerade Ledarna ett seminarium kring den rapport som en fristående arbetsgrupp tagit fram, om framtiden för arbetsmarknadsdialogen och den svenska modellen. Jag konstaterade då att vi som fackförbund står inför utmaningen att förnya oss eller tappa i legitimitet och till slut riskerar att dö. Den fackliga organisationsgraden varierar i dag påtagligt mellan olika branscher och sektorer, och det finns skäl att hålla ögonen på hur utvecklingen sker i inte minst nya branscher.

I rapporten från arbetsgruppen framförs en rad olika idéer – uttryckt som ”vägar att gå” – för hur såväl arbetstagar- som arbetsgivarorganisationer kan och bör utvecklas. Jag tror att alla partsorganisationer måste utveckla struktur, arbetssätt och erbjudande för att bättre motsvara krav och önskemål från potentiella medlemmar. Ledarna jobbar mycket med individuell anpassning vad gäller innehåll och tjänster. Ledarna och de andra parterna behöver i högre grad än i dag utgå ifrån hela arbetsmarknaden, inklusive de som jobbar som egenföretagare, egenanställda eller via plattformsföretag. Parterna måste gemensamt resonera och avtala om hur dessa kan organiseras fackligt, omfattas av kollektivavtal och tillhörande trygghetssystem.

Mot den bakgrunden är såväl Jusek och Civilekonomernas diskussion om samgående, som Transports de facto utmanande av de fackliga gränsdragningsöverenskommelserna, modiga steg.

2 Kommentarer
  1. Mario Notaro
    Mario Notaro says:

    Hej, jag ser denna analys som helt korrekt utifrån de förändringar som nu sker inom arbetsmarknaden.
    En mycket viktig del är att inom Ledarna att vara mer inkluderande kring de potentiela kommande chefer som vi idag ibland lite slarvigt kallar funktionella ledare.
    Vad jag menar med detta är att Ledarna bör kanske inte kallas för just Chefsorganisation utan mer kanske ”Ledarskapsorganisation”. Då attraherar man individer som har en växande roll inom ledarskap och som sedan tar steget in som Chef. Som facklig förhandlare inom Ledarna kan jag ibland höra att varför skall man välja just Ledarna om man är projektledare då Ledarna har så stort chefs fokus. Men som tex projektledare är det naturligt att gå vidare som just chef. Eller som i andra fall att man som chef går till en projektledar roll. Vi har idag många funktionella Ledare men genom att anpassa Ledarnas fokus till Ledarskap har vi en möjlighet att locka flera på ett positivt sätt. Att bara öppna upp för medlemskap är givetvis inte tillräckligt utan det krävs givetvis mer änn så, men detta kan vara ett av flera kommand krav på förändring.
    Ps har läst rapporten Arbetsmarknadsdialog för framtiden

    Svara
    • Roland Palmqvist
      Roland Palmqvist says:

      Att vara något mer och större än ett fackförbund är en av Ledarnas stora styrkor och har varit under många år. Det är orsaken till att jag bytte till och har rekomenderat andra att byta till just ledarna.
      Jag håller med om att medlemskapsbegreppet måste vidgas från Chef till något mer och att ledarskap kan vara ett centralt område även för icke-chefer. Däremot är jag orolig inför att allt för mycket vidga vad Ledarna ska erbjuda för att attrahera dessa icke-chefer som t.ex. projektleare då det för chefer till skilnad från icke-chefer finns ett antal fundamentala gemnsamma intressen och värden.
      Att kunna vara medlem i Ledarna utan Chefsposition ska vara möjligt men om man urvattnar Chefsfokuset till förmån för generella ämnen kring ledande riskerar man också att tappa medlemmar till t.ex. Unionen som kan sägas komma från andra hållet och satsar på att få in chefer i sina medlemskap.
      En differentiator med Ledarna är just att man som chef får stöd i rollen som utövande chefskap och inte bara i rollen anställd som chef.

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *