Vem griljerar julskinkan?

Jag sitter länge på tunnelbanan och tittar på bilden av Michael Bublés julalbum. Den väcker något i mig. En längtan efter att få strosa sådär nyduschad och obekymrad genom ett snöigt New York med en vackert inslagen julklapp i handen.

Han är så välklädd, så utsövd och så tydligt på väg till något trevligt. En dörr ska öppnas och ut ska strömma julmusik och underbara dofter.  Han ska stiga in i värmen och några rara barn i glänsande inneskor ska kasta sig om hans hals. Han ska få god mat, gott att dricka, stimulerande samtal och kärleksfull samvaro.

Det är bilden av 50-talsmannens jul. Frank Sinatra-mannens. En executive som jobbar hårt men också vilar hårt när det väl blir ledigt. Med en wisky i läderfåtöljen framför eldstaden.

Ställ den här mannen mot alla bilder av julpyntande Pernilla Wahlgren-kvinnor med glada barn i famnen som fullkomligt väller över oss i december. Kvinnan som fyller rummen i huset som Bublé firar jul i med julmys. En bild som precis som den här ovan minner om en tid då hemmafrun och icke-existensen av kvinnliga chefer var ett faktum.

De här bilderna säljer. De säljer för att vi drömmer om att livet ska vara så här.

Och är det så konstigt? Inte för den som dan före dopparedan brukar stå i en blingpyntad galleria och svettas med stirrig blick, tummande på en av handsvett fuktig inköpslista och panikångesten på ingång. Som skickar det sista jobbmejlet natten före jualfton men sätter timern på 14 januari för att inte medarbetarna ska förstå att chefen inte är hållbar. Eller som går upp tre kilo i vikt före jul för att konsultgodiskorgarna som dignat i fikarummet hela december varit enda sättet att hålla energin uppe under julruschen.

TCO gjorde en undersökning inför sommarens ledighet som visade att nästan tre av fyra kvinnor ansåg sig ta huvudansvaret för hushållet under semesterveckorna mot knappt var tredje man. Istället sa sig tre av fyra män stå framför grillen mot knappt var femte kvinna.

Undrar just vem som får hedersuppdraget att griljera julskinkan? Michael Bublé kanske?

Klara Adolphson

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *