Ta fram ett iPhone-avtal!

Nu har jag under några dagar och nätter umgåtts med ett stort antal företrädare för både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer här i Almedalen. Det blir många samtal och diskussioner, korta och lite längre, med kloka, spännande och insatta människor. Det är härligt med så mycket engagemang och vilja. Men. Det finns nästan alltid ett ”men”.

 När man kommer in på frågan om kollektivavtalets funktion och vad vi som organisationer erbjuder våra medlemmar och företag så är det många som stoppar huvudet i sanden.

Likt försäljare från Facit skrivmaskiner konstaterar man att det inte är något fel på produkten, utan att det enda som krävs är att utbilda och informera de okunniga massorna. Men om ingen vill köpa en skrivmaskin, eller en tjock-TV eller allt färre företag och anställda är intresserade av traditionella kollektivavtal, bör man inte produktutveckla då? Eller åtminstone samtala om och diskutera vad som är utveckling och framgång för framtiden.

Tänk dig en produkt som folk faktiskt förstår och faktiskt efterfrågar! Tänk dig ett avtal som folk köar till som de köar till en nysläppt iPhone. Hur skulle vi kunna få fram ett erbjudande, en produkt, som är efterfrågad av användarna? Det borde inte vara en helt kontroversiell tanke. 

Jag har ett förslag. Låt oss diskutera möjligheten till ett iAgreement. Ett kollektivavtal som användaren själv fyller med appar. Ett avtal som sätter upp reglerna för hur processen mellan anställd och arbetsgivare ser ut, men inte lägger sig i vilka appar man fyller överenskommelsen med.

Än så länge får man knappt ens diskutera sånt här. Och det är det som är mest oroande.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *