Skolan tusen gånger starkare som förebild för livet

Jag började nästan gråta när jag skulle läsa upp det här för pappa, säger min tonåriga dotter till mig vid middagsbordet apropå vårt samtal om att se filmen Tusen gånger starkare som väckt liv i jämställdhetsdebatten de senaste dagarna.

Jag studsade till för det är inte ofta jag hör sådana ord ur min dotters mun. Hon berättade om en sekvens ur boken som ligger till grund för filmen. En skolklass spelar brännboll och det är en av tjejernas tur att slå. Precis när hon greppat slagträet och gör sig beredd att slå hör hon en pappas röst ropa ”gå fram – det här blir inte ett långt slag”. Moloken går hon därifrån efter att ha missat på alla tre försöken. Nästa person att slå är en pojke. Denna gång ropar en mansröst ”gå bakåt – nu kommer ett långt slag”.

Jag minns det som det var igår (det är 35 år sen). Det var precis därför jag, liksom min dotter idag, hatade brännboll. Och jag hade inte ens särskilt dåliga förutsättningar för brännboll och idrott, elitgymnast som jag var…..

Så vad har det här med ledarskap och chefer att göra? Massor! För vad är en lärare om inte en ledare för sin klass. Kanske inte en chef i formell ordning men väl en ledare för våra barn och ungdomar. En ledare vars värderingar påverkar morgondagens vuxna.

Men att skolan har goda ledare handlar inte bara om värderingar. Liksom i arbetslivet handlar det också om resultat. Svårt att bevisa men ibland kan man skönja tecken. Som när SKL kommenterar i Svenska Dagbladet idag varför just Lomma i Skåne, Danderyd i Stockholm och Tranemo i Västra Götaland har gymnasieskolor med elever som klarar sig allra bäst i landet. Så olika och ändå något gemensamt.

Sannolikt ett gott ledarskap, enligt Håkan Sörman på SKL:

– När vi tidigare analyserat grundskolorna såg vi att det var de kommuner som jobbade systematiskt med uppföljning av eleverna, ställde krav på alla elever och hade goda relationer mellan olika personalgrupper och politiker som lyckades bäst.

Jag har bloggat om det förut men det tål att upprepas: Bra chefer gör skillnad i alla sammanhang. Inse betydelsen av ett bra ledarskap, från utbildningsdepartementet hela vägen till skolledning, rektorer, lärare, elever och föräldrar! En rektor som leder påverkar hela skolan. En bra lärare blir en förebild resten av livet.

Monica Berling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *