Annika Elias

Individuellt satta löner ställer inte grupper mot varandra

Annika EliasI sin replik på Ledarnas debattartikel i Aftonbladet om lönespridning och lönesättning väljer LO- juristen Claes-Mikael Jonsson att missförstå mitt budskap. Ja, för jag måste ju tro att det är ett missförstånd när han påstår att individuell lönesättning syftar till att gynna vissa grupper på andras bekostnad.

För att gå från centralt avtalad lönerevision till att få lönen satt i samtal med din chef, som tillsammans med dig är den ende som vet vad du presterat på arbetsplatsen, är att flytta fokus från gruppen till individen och inget annat. Det innebär att du inom ditt yrke kan göra lönekarriär genom att satsa på jobbet, vare sig du är chef, köksbiträde eller lärare. Individuell lönesättning leder inte till att alla tjänstemän drar ifrån alla arbetare.

I Ledarna har vi medlemmar med allt i från låga chefslöner, runt 25 000 kr i månaden i vissa fall, till riktigt höga. Vår strävan är att var och en av dem ska känna att de får en lön som speglar deras arbetsinsats, deras uppdrag och företagets betalningsförmåga. Inte att de som grupp ska tjäna så mycket som möjligt.

Jag har naturligtvis ingen rätt att uttala mig för LO:s medlemmar, de har inte bett mig att företräda dem. Men jag vägrar att tro att inte människor som jobbar inom LO- yrken också tycker att den som anstränger sig och förkovrar sig ska tjäna mer. Jag hörde ett exempel från ett stort traditionellt industriföretag häromdagen. Där tjänade en man som hade jobbat tjugo år i yrket och var skiftets stöttepelare bara 2000 kr mer i månaden än en nyanställd. Tycker någon att det är rimligt?

1 svara
 1. Hakan Mild
  Hakan Mild says:

  Följdfrågan på exemplet blir självfallet: Tror någon att den totala lönesumman för företagets anställda skulle vara högre om individuella löner infördes?

  Naturligtvis inte. Och exemplet haltar, för med individuell lönesättning kommer det aldrig finnas någon som jobbat på samma fabriksgolv i 20 år.

  Du, Annika Elias, får jättegärna göra lönekarriär men Du skulle bli bättre som chef om Du insåg att alla inte är intresserade av att göra lönekarriär på sättet som Du beskriver. För om Du insåg det, skulle Du även uppmärksamma de personer som inte uppmärksammar Dig på att de är värda mer i lön. Dessa personer är förmodligen mer värda en lönehöjning.

  Slutligen: Individuell lönesättning innebär inte en chans för arbetstagaren att kunna höja sin lön, utan en chans för arbetsgivaren att sänka densamma. Och även om en snäll chef verkligen skulle vilja höja lönen för någon kan man fråga sig om då chefen själv är värd sin lön. En bra chef behöver nämligen inte locka med pengar för att få med sig arbetstagarna. Högre lön är dessutom inget vidare om företagsledningen vill höja kvaliteten på utfört arbete. En bra chef borde läsa denna studie: http://a2.mndcdn.com/image/upload/fliez8jxjcyvicvdp817.pdf

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *