Hoppas jag slipper skriva ett sådant blogginlägg igen!

Det ofattbara har inträffat i Sverige i herrens år 2011. En tjugoårig man som dessutom är fotbollsspelare, har erkänt en hemskhet. Sverige håller andan! Den hemska nyheten har slagit ned som en bomb och på kort tid har samtliga mediekanaler vräkt ut nyheten som spridit sig långt utanför Sveriges gränser. En slagning på Google genererar nästan 50 000 träffar, knappt 24 timmar efter att nyheten släppts.

Ingen har blivit mördat eller misshandlat. Ingen har blivit rånat eller kidnappat. Nej, det hemska som har inträffat är att en man öppet har erkänt sin homosexuella läggning. Det kulturella avståndet mellan Sverige och Afghanistan blev helt plötsligt mycket kort efter denna toppnyhet. Men så liberala och moderna är vi i Sverige att till och med pappan till tjugoåringen tvingas, i TV, svara på frågan ” Vad säger du om din son”?

Jag tycker att det är en skandal att media måste blåsa upp en sådan ”skitnyhet” till oproportionerliga mått, men uppenbarligen är det ett problem för idrottssverige. Det är välbehövligt att idrottsvärlden får rannsaka sig själv och vilka värderingar man står för, när det uppenbarligen inte är okej att dela sitt liv med någon av samma kön. Men det är också bra att en annan debatt kommit igång vid sidan av. När media blåser upp detta under täckmanteln att det finns ett nyhetsvärde kring det här så skickar man samtidigt en signal om att det inte är i sin ordning att vara homosexuell idag. Lektorn i idrottsvetenskap, Jesper Fundberg, går till och med så långt och kallar journalisternas hysteri i denna fråga som minst lika homofobisk som fotbollskulturen.

I väntan på att homosexualitet ska bli mer accepterat än vad den är idag så hoppas jag att Anton Hysén ska få det bragdguld han trots allt förtjänar. Men personligen hoppas jag att Sverige kommit längre nästa gång  en aktiv idrottsperson deklarerar sin sexuella läggning öppet, för att få tillstånd en förändring inom idrotten. Och vem vet, med lite tur så slipper jag kanske skriva fler sådana här blogginlägg.

Jaime Aleite

3 Kommentarer
 1. Veronica Eade
  Veronica Eade says:

  Ja, ve och fasa. Snart kommer väl en HOCKEYSPELARE att ”komma ut” också?!? Vad ska vi göra då? HUR ska alla utövare av dessa übermanliga sporter kunna gå säkra nu? I omklädningsrum, på planen, i VÄRLDEN?!?

  Det är tragiskt, jag håller med dig, att vi får bevis på vilken liten låda vi lever i trots allt. Jag trodde bättre om människor och även om det är löjligt att Anton Hysén ens ska behöva ”komma ut” på det här sättet och till råga på allt utsättas för häxjakt, finns det säkert personliga skäl till hans behov av att faktiskt göra det.

  Det är märkligt att det är så svårt att tro att det är skillnad på sexuell läggning och prestation. *L* Jag kan inte annat än le när man tänker tillbaka på diskussionerna kring damerna som spelade fotboll på 80-talet. Det var ju inget konstigt att DE spelade fotboll, en manlig sport, de var ju LESBISKA!!!

  Jag hoppas också att du slipper skriva om nå’t så’nt här igen, det är verkligen löjligt.

  Svara
 2. Madde
  Madde says:

  Jag måste bara få skriva av mig här alltså. Hur kan det fortfarande vara så tabu och hyschhysch med homosexualitet när vi i sverige skall rätta oss efter det nya i Sverige med att vi har blivit mångkulturella? På 80-talet sa man att man bakat negerbollar, nu får man inte säga det pga invandringen i sverige. Vi skall acceptera mångkulturellt men det verkar inte som om homosexualiteten är accepterad än. HALLO VI LEVER PÅ 2010-talet.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *