En ointressant undersökning

I förra veckan publicerades en undersökning från Handelshögskolan i DN som visar att av de som lämnat skolan upplever var fjärde kvinna att män och kvinnor inte har samma förutsättningar att avancera i sitt företag. Motsvarande siffra för männen är 7 procent.

Männen trodde i mycket högre utsträckning än kvinnorna att bristen på jämställdhet skulle rätta till sig av sig självt och professor Richard Wahlund, som analyserat resultaten av undersökningen, hade fått mejl från män som tyckte den var ointressant.

Det finns två slutsatser att dra: Dels att diskriminering är osynlig för den grupp som inte diskrimineras. Dels att Handelshögskolan har misslyckats radikalt med att få sina studenter att analysera och förstå arbetsmarknaden ur ett genusperspektiv.

I DN-artikeln uppmanar Professor Richard Wahlund kvinnorna att visa framfötterna och ta för sig, en klassiker i jämställdhetssammanhang. Det sägs inte ett ord om hur Handelshögskolan ska angripa problemet eller hur de ser sin egen roll för återskapande av kultur och normer i näringslivet.

Tjejerna och killarna som går ut Handelshögskolan förväntas ta ledande roller i näringslivet. Det finns idag sju kvinnliga vd:ar på Stockholmsbörsen. Handelshögskolan har en viktig roll här. Frågan är om man fortfarande anser sig utbilda framtidens ledare eller tänker nöja sig med att bara utbilda framtidens manliga ledare.

2 Kommentarer
 1. Anne-Lie Nilsson
  Anne-Lie Nilsson says:

  Jag tror starkt på att det viktigt att komma ihåg att åsikter inte kan tjäna som en grund för denna typen av förändringsarbete.

  Åsikter om vad kvinnor och män gör och kan, måste belysas med observationer och analyseras med stöd av genusteori för att ge vägledning för förändringar.

  Blir det bara åsikter som styr arbetet/forskningen, finns det risk att könsmönster istället förstärks.

  Svara
 2. Cecilia
  Cecilia says:

  Visa framfötterna??? Vi vet väl vad som händer då, klabong i glastaket. Det är så tröttsamt/pinsamt att höra detta om att visa framfötterna och ta för sig. Dessutom leder det till att kvinnor som vanligt ska ta på sig skulden för skiten. De enda kvinnor som tillåts ta för sig är de som är ofarliga. D v s de som inte hotar ”pojkklubben” eller om det behövs någon kvinna som man kan visa upp för att säga att det minsann satsas på kvinnor. När du blir för bra och börjar hota deras ställning eller tar deras jobb, då kommer grabbarna till undsättning och ser till att du blir oskadliggjord. Sedan kan de också sätta ut lite kvinnor som vakthundar som i utbyte mot lite hundgodis ser till att medsystrarna inte kommer in. Kvinna du är dömd att drunkna i kvicksand medan killen bredvid halkar sig fram på räkmackor. Enda lösningen är att starta eget.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *