Chef under täckmantel

Kanske har du sett programmen ”Undercover boss”? VD:ar för stora amerikanska företag tar jobb under täckmantel i sin egen organisation. Syftet är att se hur verksamheten fungerar på riktigt. Det vill säga, inte det som presenteras i form av siffror i styrelserummet eller tillrättalagda studiebesök, utan mer om chefers och medarbetares förhållningssätt och attityder i vardagen. VD:arna får också chansen att fånga upp medarbetares goda idéer för att bidra till en effektiv verksamhet med hög kvalitet. Inte minst intressant är att se hur företagets värderingar efterlevs utanför lednings- och styrelserum.

Riktigt underhållande, väldigt amerikansk serie, men den ger en del intressanta tankar och idéer. Vid ett tillfälle fick VD:n själv kicken från sin provanställning eftersom han inte hade förmågan att paketera och sätta adressetiketterna på rätt sätt. Ett tydligt tecken att vissa är mer lämpade att arbeta med strategiska frågor, än de rent praktiska och operativa.

Jag tycker också att det här ger ytterligare belägg för hur viktigt det är att chefer, oavsett nivå, faktiskt rör sig ute i verksamheten, i vardagen, för att öka sin förståelse för det operativa arbetet. Att sätta affärsmässiga mål för sin verksamhet är en sak, att se till att de är realistiska och att chefer och medarbetare har förutsättningar att faktiskt nå dem en helt annan.

Det kanske inte vore så dumt om till exempel SJ:s högsta ledning gick ”under cover” för att känna på hur det är att bemöta, i bästa fall, behärskat irriterade tågresenärer. Kanske blir de mer benägna att faktiskt skapa förutsättningar och tillsätta resurser för att tågtrafiken ska fungerar? Något jag i alla fall skulle uppskatta inför höstens tjänsteresor som jag naturligtvis i första hand väljer tåget för.

 Undercover boss finns att se på Svtplay. Nästa del sänds på SVT 1 26 augusti 23.00. Missa inte det!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *