Är Zlatan värd sin lön?

Zlatan Ibrahimovic har snart tjänat ihop en miljard kronor på sina snabba ben och unika bollkänsla. Allt enligt uppgifter i dagens SvD.

Orimligt? Överdrivet? Orättvist?

Faktum är att man väldigt sällan hör någon som ifrågasätter de fantasilöner som de allra bästa toppidrottsmännen får. Jämfört med den granskning och ilska som toppchefer blir utsatta för är diskussionen om idrottslönerna obefintlig. Beror det på att man så entydigt och enkelt kan mäta framgång för en fotbollsspelare som Zlatan? Man kan visserligen prata länge om lagets betydelse och tränarens insats, men till syvende och sist är det den spelaren som skjutit i mål som gör skillnaden.

Varför nu den långa utläggning om Zlatan och hans lön? Jo jag tror att det finns en lärdom att hämta här!

För att individuell lönesättning ska funka bra och ha avsedd effekt –  nöjdheten hos den enskilde medarbetaren med den feedback som lönesamtalet ger ska resultera i bättre prestationer och därmed ökad lönsamhet för företaget –  måste målen vara glasklara och tydligt kommunicerade. Både på individuell nivå och företagsövergripande. Först då  får man full utdelning av den ganska mödosamma, men nödvändiga processen att sätta lön efter prestation.

Är då Zlatan värd sin lön? Inte vet jag, jag tittar aldrig på fotboll. Men uppenbarligen funkar den individuella lönesättningen i hans fall på så sätt att han ständigt förbättrar sin prestation och uppnår de resultat som hans arbetsgivare vill ha. Och vi andra behöver egentligen inte ha några synpunkter!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *