Appar effektivare än chefen

Idag blev jag lite desillusionerad. Har just fått höra att en app (applikation till mobiltelefon) visar sig vara effektivare än chefen när det gäller att skapa beteendeförändring i organisationer. Är i ärlighetens namn inte helt bekväm med att ta till mig den här typen av nya rön. Jag som brinner för chefer och ledarskap och är övertygad om att chefen på många sätt gör skillnad, måste erkänna att jag skruvade lite på mig. Men, men det gäller att hänga med i utvecklingen.

Efter en dags intressant föreläsning på PBM (genom Uppsala Universitet)om beteende analys och beteendeförändringar kom en av deras medarbetare, Ricard Beltran, in och berättade om en ny app Valudary (Value och Diary) som är under utveckling i samarbete med psykologer, webbutvecklare och universitet. Just nu testas denna vidare vid Linköpings universitet om jag förstod honom rätt.

Några experiment har redan genomförts och de visar att appen är överlägsen både individuella coacher och chefer när det kommer till att skapa beteendeförändring. Man har prövat om man med hjälp av appen kan få individer att leva efter företagens värderingar. Du vet de ofta vackra orden som professionalism, kundfokus, engagemang etc, etc.  En grupp chefer fick individuella coacher, en grupp den nya appen och en grupp blev coachade av chefer. Det som visade sig mest framgångsrikt var appen! Den gav mätbara effekter. Vilka dessa var uppfattade jag dock inte.

”Minimala kostnader, maximal psykologi” som Beltran uttryckte det. Och visst är det kostsamt, både i tid och pengar, att arbeta med värderingar i organisationer. Dessutom har jag sett ett flertal misslyckade initiativ. Inte sällan beror det på bristande uppföljning, värderingsarbetet blir en sorts event en gång per år, man saknar uthållighet eller att de som sätter normerna i vardagen (chefer?) själva glömmer att leva upp till värderingarna.

Exakt vad den här appen innehåller eller hur den fungerar vet jag i dagsläget inte. Men jag lovar att återkomma om det dyker upp nya intressanta fakta i målet.

Hur väl efterlevs värderingarna i din organisation?

6 Kommentarer
 1. Hoa Ly
  Hoa Ly says:

  Hej Anki,

  Kul att du fick lyssna på ett föredrag om ny teknik och hur det kan effektivisera ledarskapet! Jag heter Hoa Ly, är psykolog, ekonom, VD på Hoa’s Tool Shop och doktorand i ämnet digitalt distribuerad terapi vid Linköpings universitet. Det är jag som ligger bakom appen och studierna som du fick höra om. Tänkte bara berätta lite mer om det hela och reda ut några missuppfattningar!

  Appen heter Viary (en sammanslagning av values och diary) och är inte på något sätt tänkt att ersätta varken chefer eller coacher, utan är ett verktyg som underlättar arbetet för båda dessa grupper – och naturligtvis för medarbetarna i ett värderingsarbete.

  Jag håller verkligen med dig om att värderingsarbete på företag följs upp väldigt dåligt, och tenderar att bli till floskler eftersom det arbetet oftast sker i samband med kick-offer och andra event. Beteendeförändring, som faktiskt värderingsarbete går ut på, är något som måste integreras mer i människors vardag och chefer måste bli bättre på att uppmuntra de små, bra beteendena för att det ens ska vara lönt att tänka på stora beteendeförändringar.

  Viary går ut på att bryta ner abstrakta värderingar till konkreta beteenden – och sedan underlätta beteendeförändringen. Det är ett verktyg som ständigt bärs med av användaren eftersom mobiltelefonen är en av få tekniska apparaterna, om inte den enda, som människor har med sig överallt. Vi tror att det är sättet att verkligen nå människor i vardagen!

  Studierna som nämndes är gjorda på en enkel prototyp av applikationen (den första versionen av den riktiga applikationen lanseras i april). Studierna var små pilotstudier men gav ändå indikationer om att värderingar och viktiga beteenden var mer aktiva i medvetandet tack vare applikationen, att små beteenden ledde till större förändringar, och att värderingsarbetet upplevdes mer belönande, mer konkret och mer genuint. Och det är precis de mekanismerna vi vill komma åt med applikationen!

  Bra ledarskap kommer alltid att behövas, men att inte utnyttja tekniken för att få ut det bästa från värdefulla teorier och kunskap tycker jag är slöseri med resurser. Spridningen av smartphones har skjutit i höjden och underlättar vardagen för många människor inom en massa andra aspekter av tillvaron. Jag vill att tekniken också ska utnyttjas till att underlätta arbetsvardagen för människor så att chefer och anställda känner att deras arbete är meningsfullt!

  Hör av dig om du undrar något mer! Kontaktuppgifter finns här: http://www.hoastoolshop.com.

  /Hoa

  Svara
 2. Anki Udd
  Anki Udd says:

  Hej Hoa!
  Stort tack för ditt inlägg som både är klargörande och rättar till saker jag inte uppfattat helt korrekt. Jag tycker precis som du att vi ska använda modern teknik som ett hjälpmedel och komplment där det är möjligt. Ska med intresse följa ert fortsatta arbete.

  Svara
 3. Hoa Ly
  Hoa Ly says:

  Hej igen Anki och tack för din snabba feedback!

  Vår hemsida kommer att komma igång ordentligt snart och då kommer vi säkerligen föra diskussioner kring ämnen som liknar detta. Du är välkommen med tankar och kommentarer då!

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Appar effektivare än chefen- Okej, någon som tror på detta? Låter som klassisk betingning… Relaterade:Kommunchef kommenterar – 7 December, 2010Kommunchef kommenterar – 15 January, 2011Kommunchef kommenterar – 17 January, 2011Kommunchef kommenterar – 1 December, 2010Kommunchef kommenterar – 27 November, 2010 Publicerad i Kommunchef kommenterar | Etiketter: Katrineholm, kommentar, kommun, kommunchef, Ledarskap, Sociala medier […]

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Fredrika Sandell, Ledarna. Ledarna said: Appar effektivare än chefen http://dlvr.it/HHSsC […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *