75 år av europeiskt samarbete
”Hela Kungsgatan var vit av papper – och luften också. Folk red på varandras axlar, hängde utanpå bilar och spårvagnar och klättrade uppför väggar.”
Orden är hämtade ur 100-åriga Elsa Eriksson dagbok och beskriver firandet av freden på Kungsgatan i Stockholm för ganska exakt 80 år sedan, den 7 maj 1945. Ofta när jag läser om firandet och ser de klassiska bilderna tänker jag att det hade varit så spännande att vara med där på plats. Att få känna den genuina glädjen och lättnaden över att mardrömmen äntligen var över. Jag gissar att det nästan gick att ta på känslan när hopp och framtidstro äntligen vann över sorg, hopplöshet och förtvivlan. Men ändå, jag hoppas innerligt att jag, mina barn eller barnbarn slipper uppleva något liknande.
Idag är det europadagen. En dag som uppmärksammar minnet av den så kallade Schuman-deklarationen. Fem år efter krigsslutet, den 9 maj 1950, presenterade den franske utrikesministern Robert Schuman sitt förslag till en europeisk kol- och stålgemenskap (EKSG) som sedermera blev grunden för dagens EU. Bakgrunden var återuppbyggnaden av Europa, som då låg i ruiner efter kriget.
Deklarationen blev starten på ett historiskt och globalt helt unikt politiskt projekt. Aldrig förr, och inte någon annanstans på jorden, har självständiga, demokratiska stater fredligt och frivilligt gått samman i ett alltmer fördjupat samarbete för att säkra freden och gemensamt arbeta för utvecklingen mot en hållbar kontinent och värld.
EU har inte helt kunnat förhindra krig på den europeiska kontinenten. 1990-talets inbördeskrig i det sönderfallande Jugoslavien var fasansfullt, grymt och brutalt. Och nu har den ryska regimens fullskaliga anfallskrig i Ukraina pågått i över tre år. Kriget i Ukraina påminner oss om vad en auktoritär regim är beredd att göra för att förverkliga ogrundade maktanspråk och förvridna imperialistiska idéer.
Men EU är motsatsen till krig. Det är ett fredligt och demokratiskt samarbete mellan länder. Det är inte fritt från konflikter. Tvärtom har Europas länder många olikheter och skilda intressen som kan skava rejält. Men EU-tanken är att lösa detta med samtal, förhandlingar och kompromisser. Det är ofta en mödosam, komplicerad och långsam process. Alla blir inte alltid nöjda med resultatet. Det är snarare tvärtom så att ingen är till 100 procent nöjd. Men det är inte det som är poängen. Det stora med samarbetet är att vi inte riktar vapen mot varandra och bombar sönder Europas städer.
EU är ett uttryck för ett visionärt ledarskap – visionen om en enad och fredlig gemenskap mellan Europas länder, byggd på solidaritet. De stora ödesfrågorna, inte minst klimatfrågan, behöver lösas med gemensamma krafter, inte på nationell nivå. Ledarna är, tillsammans med 16 andra chefsorganisationer i Europa, medlemmar i CEC European Managers. Vi förstår att chefer är samhällsbärare. Tillsammans kan vi vara förebilder och ta en aktiv roll i europapolitiken och bidra till en livskraftig demokrati inom EU.
Det behövs nu och i framtiden chefer och ledare på alla nivåer som förstår, värnar och utvecklar den europeiska tanken. Tillsammans och enade behöver vi stå upp för och försvara freden, våra europeiska värderingar och demokratiska rättigheter.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!