Schysst löneprocess? Skapa bra arbetsplatser och verksamheter där människor vill vara!

Doktorand Alexander Nordgren Selars doktorsavhandling från maj 2022 har precis sett dagens ljus. Doktorsavhandlingen undersöker psykologiska perspektiv på prestationsbaserad lönesättning. Den syftar till att bidra till den tidigare forskningen i ämnet och huvudfokus har varit kring hur dessa lönebildningssystem och löneprocesser uppfattas av anställda. Kan lönesättningen vara motiverande i arbetet och påverka de anställdas välbefinnande?  I de tre studier som presenteras i avhandlingen så framkommer det intressanta slutsatser kring lön och lönebildning.

Ledarna har i många år verkat i den anda som resultaten i ovanstående forskning visar. Detta för att få en god utväxling i företagens- och organisationernas lönebildningsarbete. Redan för trettio år sedan, år 1993, tecknade vi tillsammans med Almega våra första centrala sifferlösa processlöneavtal där lokal lönebildning, dialog och verksamhetsutveckling var och fortfarande är i fokus. Under åren fram till idag har vi slutit många lönebildningsavtal (Ledaravtal), inom de flesta branscher på arbetsmarknaden, med samma huvudfokus.

Att teckna kloka kollektivavtal kring lönebildning är viktigt men som sagts tidigare så krävs det också att vi tillämpar våra avtal så som det är tänkt. Det är en verklig utmaning för verksamheterna och cheferna att få till samspelet mellan verksamhetsutveckling och löneprocess. Inte minst i dessa tider av global och lokal oro för påverkan av krig, klimat och ekonomi. Att få detta samspel att fungera trots det som händer i vår omvärld handlar i mångt och mycket om att få till ett bra ledarskap på alla nivåer i organisationen.

Ett gott ledarskap medför ett öppet och tillåtande arbetsklimat där människor känner trygghet, delaktighet, motivation och engagemang. Det skapar utrymme för kreativitet och innovationer och kännetecknas av hög transparens. Hur skapar vi rätt förutsättningar för våra chefer att leda så att våra verksamheter utvecklas?

Det är viktigt att vi lyssnar på forskarna. Vi parter, företag och organisationer på den svenska arbetsmarknaden måste också våga agera utifrån deras forskningsresultat. Våga ifrågasätta vårt nuvarande förhållnings- och synsätt och våga agera därefter.

Jag inser dock att vi idag befinner oss i ett problematiskt läge men jag ser egentligen ingen annan väg att gå än att försöka göra saker bättre. Med trygghetsöverenskommelsen nu undertecknad och en avtalsrörelse på gång så finns det utmaningar men också möjligheter. Förändring skapas genom att utmana oss själva även när det är tufft i omvärlden.

Att se till att ha relevanta, moderna och flexibla lönebildningsavtal och att de tillämpas som det är tänkt skulle föra oss en bra bit på vägen mot bra arbetsplatser och verksamheter där människor vill vara. Låt oss ta tillvara dessa utmaningar och möjligheter under hösten och framåt i tiden!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *