Ett demokratiskt samtal i ett öppet och fritt samhälle

Ledarna går mot kongress. Den här veckan skickar vi ut kallelse och handlingar ut till kongressombuden. Vi gör det i en ny, allvarlig och ibland skrämmande kontext. Ännu en gång är det krig i Europa. Ännu en gång har människor i Europa lurats av auktoritära rörelser att döda varandra.

En kongress i Ledarna föregås av månader av samtal. Alla medlemmar kan bidra med förslag kring vad Ledarna ska jobba med och vilka frågor organisationen ska driva. Valberedningen  jobbar frenetiskt i månader med att intervjua medlemmar som vill sitta i styrelsen och vara med och leda Ledarna framåt. Det är både medlemmar som själva anmält sitt intresse och sådana som blivit föreslagna av andra medlemmar.

Andra har ägnat värdefull fritid till att formulera och skriva motioner med förslag som ska förbättra Ledarna och driva våra frågor framåt.

Det är så här vi bygger demokratisk motståndskraft mot auktoritära strömningar och maktgalna gubbar. De små demokratiska handlingarna, vare sig det är i Ledarna eller i en lokal vägförening, är sånt som håller igång ett öppet, demokratiskt samhälle. Alla kan bidra till att försvåra för auktoritarismens månglare att lura oss. Det är inte glamoröst och det får sällan någon uppmärksamhet. Många gånger är det inte mer än ett möte runt en vetelängd i en källare.

Varje liten demokratisk handling är medicin och motgift mot auktoritära länder, individer och rörelser. Det är så vi bygger demokrati och håller undan mörkret.

Tack alla chefer som organiserar er och bidrar med värdefull tid till att göra Ledarnas kongress till en framgång. Men tack också för att ni bidrar till något större och ännu viktigare – det fria samtalet i ett fritt samhälle.

Läs mer om kongressen här.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *