Inställda operationer resultat av havererad lönesättning

Det är svårt att inte bli upprörd av dagens artikel i SvD om situationen på neurokirurgen på Karolinska. Svårt sjuka patienter med livshotande tillstånd får vänta många veckor på operation och de som bara är allmänt svårt sjuka får inget besked alls när de kan behandlas.Och skälet till krisen är inget man hymlar med: personalbrist, i första hand av kvalificerade sjuksköterskor. Ingen söker de utannonserade tjänsterna eller så har de som söker för höga lönekrav.

Hur länge ska vi medborgare och skattebetalare se på när en av våra allra viktigaste samhällssektorer, sjukvården, går i putten för att man inte vill betala en marknadsmässig lön för kvalificerad kompetens?

För ett par veckor sedan presenterade Ledarna årets lönekarriärbarometer, som denna gången hade särskilt fokus på de kvinnodominerade jobben inom offentlig sektor. Vi lyfte fram den i stort sett obefintliga lönespridning som snart – eller redan, att döma av artikeln om Karolinska – gör det omöjligt för chefer inom vården att rekrytera och behålla medarbetare med kvalificerad kompetens.

I den efterföljande diskussionen berättade Vårdförbundets förhandlingschef att den genomsnittliga lönekarriären för en sjuksköterska är 9000 kronor under ett helt yrkesliv. 9000 kronors skillnad mellan en rookie med goda grundkunskaper men helt utan erfarenhet, och en vidareutbildad, specialistkompetent medarbetare med stort ansvar och lång erfarenhet. Undra på att ingen söker jobben på Karolinska…..

För att kunna driva och utveckla en effektiv verksamhet måste chefen ha möjlighet att satsa på sina medarbetare. Man måste kunna rekrytera, behålla och belöna de personer som är centrala för verksamheten. Den nuvarande lönestrukturen inom vårdsektorn för oss alla mot ett totalt kaos, och politiker och arbetsgivare tittar bara på medan katastrofen breder ut sig. Om en livsviktig verksamhet stannar av för att man inte kan hitta kvalificerad personal till den lön man är beredd att betala måste cheferna ha mandat att betala vad det kostar.

Situationen på neurokirurgen är bara toppen på isberget. En väl fungerande individuell lönesättning där personer betalas efter uppdrag, kompetens och prestation måste vara högsta prioritet om inte Sverige ska stå med en vård och omsorgssektor som totalhavererar i brist på personal.

9 Kommentarer
  1. Jennie
    Jennie says:

    Jag valde att specialistutbilda mig efter 10 år som sjuksköterska 2010. Har nu en magister inom intensivvård. Jag gick en uppdragsutbildning där jag fick 15500 kr före skatt under utbildningens 15 månader (vilket var bättre än studielån från CSN). Jag hade därmed ett inkomstbortfall på drygt 10.000kr/månad. Färdigutbildad med ny kompetens och ett mycket större ansvar gick jag sedan ned i lön. Från 27.000 till 25.500….(trots allt 500kr mer än vad mina kursare som började på Karolinska fick). Uppdragsutbildningen var på kontrakt så om jag slutade inom en 2-årsperiod så skulle jag bli återbetalningsskyldig studielönen… Det låter som ett skämt men är långt ifrån unikt inom mitt yrke, inte så konstigt att rekryteringen till specialist går trögt! Jobbet är fantastiskt men för många räcker inte det.

    Svara
  2. Ulla
    Ulla says:

    Har jobbat 20 år som sjuksköterska, 8 som anestesi och sista året som sektionsledare. Jag har en lön på 32.800. Nu har vi anställt 4 nya kollegor, med 3-5 års allmänerfarenhet och helt nybakade anestesisjuksköterskor. Dom går in på 33000…..

    Svara
  3. Annika Elias
    Annika Elias says:

    Jag är övertygad om att den dåligt fungerande lönesättningen är en av de viktigaste anledningarna till krisen i bemanningen i vården.
    Sjuksköterskor är kanske det tydligaste exemplet men alla personalgrupper måste kunna göra en verklig lönekarriär. Om man anstränger sig, skaffar erfarenhet och mer kunskap och gör en bra insats på jobbet så måste det löna sig!

    Svara
  4. Johan von wicken
    Johan von wicken says:

    Det är tydliga signaler som skickas från politiker och sjukhusledningen. Man kräver mer och mer akademiska poäng och kompetens vilket ska stärka sjuksköterske rollen och samtidigt får det inte kosta mer i form av lön!??. Man har också genom dessa senaste besluten delat upp erfarna sjuksköterskor med reell yrkesmässig kompetens och de med flera poäng akademiskt men liten eller ingen reell kompetens där de med äldre utbildning nu inte heller kan söka specialist utbildning utan att först läsa in flera poäng först?? Vilka signaler sänder det?!! Yrkeskompetens räknas inte men på pappret poäng och det tror man räddar vården, gör den bättre och mer attraktiv?? Det är i allra högsta grad ett erfsrenhets yrke lika mycket som teoretisk kunskap och rätt sådan. När man som nu inför somrar drar ner platser, stänger avdelningar och räknar med överbeläggningst så är inte poäng speciellt mycket lösning utan personal på golvet med rätt kunskap och som har en dräglig arbetsmiljö samt lönesätts så de klarar betala studielån, räkningar mm utan att behöva jobba extra pass eller sliter ut sig!! Läser man en specialist utbildning måste det löna sig och framförallt inte generera en lönesänkning efteråt???!! Det måste till förändring om vården inte går under innan.

    Svara
  5. Ove Demander
    Ove Demander says:

    Om vi har två undersköterskor där en väljer att först studera till sjuksköterska och sedan till barnmorska så tar det den vidareutbildade personen 33år att komma ikapp den undersköterska som valde att inte plugga vidare och ta studielån m.m

    Svara
  6. Anders
    Anders says:

    Jag har arbetat 25 år som sjuksköterska varav 20 år inom anestesi eller intensivvård på stora sjukhus i Sverige och Norge. Under dessa år har varken arbetsgivare eller fack gjort speciellt mycket för löneutvecklingen. Tyvärr har vi inte haft en minister i regeringen som som talat för oss som för lärarna. Jag tror tyvärr inte så mycket kommer att ske till förbättring. Arbetsgivarna undviker ordet lön och facket verkar ha gett upp.Det ända jag vet är att mina 3 barn aldrig kommer att arbeta som sjuksköterskor!

    Svara
  7. Lis Sääv
    Lis Sääv says:

    Den dåliga lönesättningen är bara endel av problematiken! Glöm inte bort en kaosartad arbetsmiljö och ett svagt imkompetent ledarskap som får sitta alldeles för länge på sina tjänster utan att något görs. Ovan nämnda orsaker har sänkt hela avdelningar!

    Svara
  8. Charlotta
    Charlotta says:

    30.900kr som Iva ssk efter 10 år och 20 år som ssk. Jag fyller snart 50 år. Arbetar på KS och har nu sagt upp mig. Orkar inte stressa varje månad för att få in ett över tids pass utöver 100% tjänst tre shift för att få ekonomin att gå ihop. Chefen tyckte inte jag borde oroa mig ” du kommer ha nått upp till 40.000 då du går i pension”. Kommentarer på det?????

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *