Är det verkligen strejk vi vill ha?

Det drar ihop sig till konflikt. LO-förbundet Handels hotar med konflikt för att få ut en hundring extra generellt till alla kvinnor.

Är det här verkligen rätt sätt att komma till rätta med de osakliga och strukturella löneskillnaderna mellan män och kvinnor? Är det någon som på allvar tror att man kan komma till rätta med problemet genom att på ett bräde kollektivt lyfta jättestora grupper med jättesmå generella påslag? Är det här en väg som är förankrad i medlemsleden? Är det verkligen strid vi vill ha?

Om en del fackförbund hade varit lite modigare och inte så låsta i sina system och världsbilder så kanske det hade sett annorlunda ut. Då kanske Ledaravtalets modell hade fått ett snabbare genomslag och delar av dessa grupper redan hade haft en annan lönebild. Då hade personer som inte haft samma löneutveckling haft något att sträva efter och något att argumentera utifrån.

Det hade i och för sig även krävt att de arbetsgivarorganisationer som skriver under sifferlösa processavtal med Ledarna och andra organisationer vårdar dem och ser till att de fungerar. Det krävs mer än bara läpparnas bekännelse från arbetsgivarna för att en utvecklad lokal lönebildning ska fungera. Men det kanske kommer.

Peace

Tomas Oskarsson
www.twitter.com/tomasoskarsson

 

2 Kommentarer
  1. Malin Winsteen Albin
    Malin Winsteen Albin says:

    Tomas,

    Det var en intressant frågeställning. Jag tror inte att strejken eller en hundralapp är frågan här. Orsaken är att de vill uppmärksamma problemet efter så många år som man inte såg så mycket utveckling / förbättring i frågan.

    Det är både arbetsgivarens samt arbetstagarens ansvar att se till att man får en marknadsmässig lön efter kvalifikationerna och inte efter kön.

    Jag tycker att arbetsgivarorganisationer samt stora företag måste satsa mer på jämställdhet och mångfald, men från min erfarenhet ser det ut som de inte tar det på allvar och det är synd eftersom anställda som känner sig ”mindre värda” presterar sämre och blir mindre motiverade.

    Så frågan är vad ni vill göra åt problemet?

    Svara
  2. Tomas Oskarsson
    Tomas Oskarsson says:

    Tack för din kommentar Malin,
    Ledarna jobbar på olika sätt för att stärka jämställdheten på svensk arbetsmarknad. Ett exempel är att Ledarna som en av ytterst få organisationer tagit ställning för en lagstiftning om kvotering till börsbolagens styrelser. Tanken där är att fler kvinnor på sådana positioner skulle utgöra viktiga förebilder.

    När det gäller frågan om en mer jämställd lönebildning kan du läsa mer om Ledarnas uppfattning här: http://www.ledarna.se/web/showpage.do?path=%2Fopennews%2FDebattartiklar%2Fdebatt_20120320

    Läs gärna också Ledarnas förbundspolitiska program: https://www.ledarna.se/web/open/fileStream?path=/Ledarna/content/products/Skrifter/Om%20Ledarna/7A372939CC76460FC12571D20033CD27/led:attachments/Ide_och_Framtid_2010.pdf

    Med vänliga hälsningar
    Tomas Oskarsson

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *