Är det alltid storleken som är viktigast?

Kommunalarbetaren har gjort en undersökning om hur lägstalönerna för några av deras största medlemsgrupper påverkas av om man har individuell lönesättning eller centralt avtalade löner. Det visar sig att i flera kommuner som tillämpar individuell lönesättning hamnar nivån för ingångslönen lägre.

I mina chefsuppdrag har jag arbetet med många av Kommunals medlemmar och haft långa diskussioner om lön, både med mina medarbetare och med Kommunals förtroendevalda. Den största frustrationen handlar om det mycket låga löneläget, som innebär att man kan slita hårt i hela sitt liv för obetydligt mer än existensminimum och sedan se fram emot en pension där man tvingas jobba extra för att hålla näsan ovanför vattenbrynet.  I ett sådant sammanhang är det lätt att förstå om diskussionen handlar om ett par hundralappar i ingångslön.

Men min erfarenhet säger också att Kommunals medlemmar inte är annorlunda än andra anställda, de vill också ha en tydlig och bra återkoppling på sin egen prestation på jobbet och en direkt koppling till lönen.

Under några år i början av 2000-talet jobbade jag som chef på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där fanns ett gäng framsynta och modiga företrädare för Kommunal. Tillsammans med dem och medarbetarna jobbade vi fram en tydlig lönepolicy kopplad till verksamhetens mål och med lönepolicyn som grund genomförde vi under några år samtal med varje medarbetare och satte individuella löner för alla, köksbiträden, kokerskor och lagerpersonal. Lönenivåerna blev inte högre men lönespridningen blev större och några särskilt engagerade medarbetare kunde få en ordentlig belöning.

I efterhand kvarstår två väldigt tydliga vinster med det arbetssättet:

Medarbetarna var väsentligt nöjdare eftersom det var tydligt vad som gav en högre -eller lägre – lön. Och kunskapen om verksamheten blev mycket bättre eftersom dialogen med den enskilde handlade om var och ens bidrag till att uppnå våra mål.

Jag förstår om Kommunal och många av deras medlemmar just nu tycker att storleken på lönen är viktigare än allt annat.

Men en tydlig koppling mellan verksamhetens mål- egen prestation – och lön är den enda vägen att möta framtidens medarbetare, även på Kommunals område.

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Är det alltid storleken som är viktigast?- Intressant vinkling som att organisationer som har individuell lönesättning har lägre ingångslöner, inget jag tänkt på tidigare. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *